Ihjälkramade av björnen (Charles Spurgeon)

Ihjälkramade av björnen (Charles Spurgeon)

”Salig är den som vakar.”
Uppenbarelseboken 16:15

”Vi dödas dagen lång” har aposteln sagt. Detta var de tidiga kristnas liv; de gick överallt med livet som insats. Vi i vår tid är inte kallade till att genomgå samma fasliga förföljelser. Om vi vore det, skulle Herren ge oss nåd att bestå provet; men det kristna livets prövningar för tillfället är desto mer benägna att övervinna oss, till och med mer än på den hetsiga tiden, även om de till det yttre inte ser så förfärliga ut. Vi får stå ut med världens flin – men det är inte så mycket; däremot är dess lockelser, dess vackra ord, dess inställsamma tal, dess fjäskande, dess hyckleri, långt mycket värre. Faran för oss är att vi kan bli rika och högmodiga, ge efter för den nuvarande onda tidsålderns seder och förlora vår tro. Eller, om rikedom inte är prövningen, kan världens bekymmer vara minst lika försåtliga.

Om vi inte kan bli slitna i stycken av det rytande lejonet, kan vi likaväl bli ihjälkramade av björnen – djävulen bryr sig inte, så länge han förstör vår kärlek till Kristus och vårt förtroende för honom. Jag är rädd att den kristna församlingen mycket lättare kan förlora sin integritet i dessa mjuka och silkeslena dagar än under de tuffare tiderna. Vi måste vaka nu, för vi färdas genom förtrollad terräng och kan mycket lätt somna till vårt fördärv, om vår tro på Jesus inte är sann och vår kärlek till Jesus inte brinner häftigt. Många kommer, i dessa dagar av billig bekännelse, visa sig vara agnar och inte vete; hycklare med fina masker över ansiktet, men inte den levande Gudens äkta barn.

Tro inte i dessa tider att du, som kristen, inte behöver vara så vaksam eller ha en så glödande helighet. Du behöver vara det mer än någonsin och må Gud den evige Anden visa sin allmakt i dig, så att du i alla dessa mjukare ting, såväl som i de tuffare, kan säga: ”I allt detta vinner vi en överväldigande seger genom honom som har älskat oss.”