Urgammal visdom för en sexualiserad värld

Matt Chandler om Guds plan med kärlek, äktenskap, sex och återlösning

Attraktion. Dating. Förlovning, Äktenskap. Sex.

Slå upp en tidning, bläddra i en bokhylla, sätt på tv:n eller tjuvlyssna på en konversation, så finner du något av dessa ämnen på nolltid. Eftersom vi är människor skapade i Guds avbild och skapta för att älska, är vår besatthet av sådana saker självklar. Den är också oundviklig.

I sin nya bok The Mingling of Souls: God’s Design for Love, Marriage, Sex, and Redemption (David C. Cook), tar Matt Chandler upp en hel radda med relevanta frågor – både de som vi själva ställer, och de som vi borde ställa. Utifrån Skriftens, amorösa förbundskärleksballad Höga visan, hjälper Chandler oss navigera minerad terräng med läglig vishet och evangelisk nåd.

Jag talade nyligen med Chandler, som är pastor i The Village Church och ordförande för Acts 29 om att hitta ”den rätta”, obligatoriska samtalsämnen, stagnerade äktenskap, m.m.

Vilka samtalsämnen måste man ha före förlovning eller äktenskapet?

Det finns många samtal man måste ha innan man förlovar sig, men jag är inte säker om det finns några man bör ha mellan förlovning och äktenskap. Snarare är det så att samtalen bör fortsätta bygga på dem man redan haft och frågor man redan besvarat. Detta sker genom att man utvecklar dem lite mer. Med detta menar jag att samtalen bör växa stadigt djupare på vägen till bröllopsdagen. Vad vi bör leta efter är en växande förståelse av varandra som ser till helheten och rotar sig i våra hopp om att tjäna Gud, sida vid sida, resten av livet. Det finns två huvudkategorier som jag hoppas att mina döttrar och min son fyller ut med sina framtida partners innan förlovningen:

  • Teologi: Vad tror vi om Gud? Vilken roll spelar Bibeln i att forma vår syn på Gud? Vilken församling ska vi vara med i? Vilka doktriner är oförhandlingsbara för oss? Denna kategori om teologin kan låta udda för många människor, men vad vi tror om Gud är mycket viktigt. Om vi är oeniga om vem Gud är eller hur han uppenbarat sig själv för oss, då är våra förhållanden i själva centrum för vårt förbund på fel väg. Hur vi ser Bibeln, församlingen och Guds natur och karaktär kommer att stärka det förbund vi sluter i våra löften till varandra, inför Gud och familjen.
  • Önskningar: Kategorin önskningar är också väldigt viktig. Jag skulle inte sätta den på samma nivå som teologin, men den är fortfarande livsviktig om våra relationer ska vara hälsosamma. En man berättade en gång för mig att all frustration föds ur ouppfyllda behov. Om detta stämmer är det viktigt att man före förlovningen beskriver mer av sin innersta längtan: Vad tror vi om barn? Var vill vi leva? Hur ska vi spendera våra pengar? Vad finns det för familjedynamik på båda sidor? Det finns massor av andra frågor, men dessa är en god början. De bör besvaras gradvis och vid rätt tillfälle.

0e2075107_1368198805_0e2075107_matt-chandler_228_342_90[1]Vad är fel med att bara se efter kompatibilitet i en fru eller man?

Även om vi inte enbart bör tänka på detta, är det inget fel med att se efter kompatibilitet hos en fru eller man. En av poängerna jag gör i boken är att attraktion kan vara en god gåva från Gud, men också är någonting som påverkas av kulturen, och inte bör följas så lättvindigt som vi gör. Istället bör vi se efter karaktär, samhörighet och kompatibilitet. Med tid och erfarenhet har jag lärt mig att attraktionsdelen växer ju mer tiden går. Jag skulle vilja hävda att relationer som börjat med attraktion i centrum, men som inte gått vidare och sett till karaktär och kompatibilitet över huvud taget nästan är dömda att misslyckas.

Har Gud förberett ”den rätta” för varje person att gifta sig med?

Ja, Gud har förberett ”den rätta” som vi kommer att gifta oss med (men en del är inte kallade att gifta sig). Den ”rätta” är dock den som du gifter dig med. Jag vet att Lauren är ”den rätta” för mig, eftersom jag friade till henne, hon sa ja, och vi gifte oss. Jag tror den här idén om ”den rätta” blir ganska förvirrande för folk eftersom de använder den på ett sätt som stjälper mer än hjälper. Det verkar som många singlar tror att deras liv och kanske hela civilisationen går under om de gifter sig med någon som inte är ”den rätta”. Sanningen är dock den, att vi ska söka en gudfruktig person som vi kan ingå förbund med, tjäna Herren, och, om han vill, få barn och uppfostra dem till att bli gudfruktiga.

Du har gett äktenskaps- och relationsrådgivning till tusentals människor genom åren. Vad är det största problemet som par måste ta itu med om deras förhållanden ska hedra Gud?

Problemet är helt enkelt att man förstår och tillämpar evangeliet på fel sätt. Jag vet att det låter banalt, och du kanske även tror att det är en överförenkling av verkliga problem. Men detta är faktiskt roten till allt. Det är förstås viktigt att notera att en felaktig förståelse och tillämpning av evangeliet tar sig många olika uttryck. Det man kan räkna med är att det blir problem i förhållande till sex och pengar. Men när vi dyker djupare, är det vi ser oftast inte egentligen problem med sex och pengar, utan att man inte lyckats förstå vilken identitet vi har i Kristus, vilken roll Gud kallat oss till i äktenskapet och det ömsesidiga underordnandet under Gud som evangeliet borde skapa. Resultatet blir att mannen slingrar sig från sin kallelse att uppoffrande älska och leda sin hustru som Kristus församlingen, och istället råkar i självisk aggression eller självisk passivitet. Båda ytterligheter leder till ett haveri i vad Gud avsett relationen att vara och påverkar hur mannen ser sex och pengar. Dessutom kommer frun att, istället för att vara en expert på sin mans styrkor, börja riva ner, mejsla bort och attackera med sina ord och handlingar. Detta kommer att få stor inverkan på hur hon ser sex och pengar. I båda av dessa fallen kommer dock paret att tro att problemet handlar om sex och pengar, men i själva verket är det att de misslyckats förstå evangeliet och dess följder.

Vill du säga något till de som genuint känner att de tappat kärleken till sin äkta hälft?

Mitt hjärta brister, när jag tänker på de som befinner sig i detta läge. De har trott en lögn och blivit lärjungatränade av vår kulturs svaga och sorgliga förståelse av kärlek, istället för den robusta styrkan som vilar i den kärlek vi ser komma fram och förklaras mellan Bibelns blad. Det är viktigt att vi med medkänsla och elegans styr samtalet tillbaka till vad kärlek är och vad kärlek inte är. Jag är rädd att kärleken helt missförstås i vår över-romantiserade tidsålder. Den har blivit ett alldagligt ord, som ofta används för att beskriva en pirrande känsla som saknar underliggande värde. Många verkar tro att kärleken endast handlar om känslor, och då man tror att den endast handlar om känslor, och inte är kopplad till förbundsbegreppet, kan man finna den och tappa den.

Det har varit till enorm nytta, både vid själavård och förkunnelse, att komma tillbaka till vad Bibeln säger att kärleken är, och vad den historiska förståelsen av äktenskapsförbundet är. Många dagar är våra känslor inte var vi vill ha dem, men vårt förbund med vår äkta hälft bör förbli starkt. Löftena vi avlägger på bröllopsdagen bekräftar att vi redan förstår detta. Vi säger inte bara ”i lust”, utan ”i nöd och lust”. Detta är förbundsspråk. Det är så här kristna uppfattar kärlek. Vi är inte under ett känslomässigt kontrakt, utan ett förbund inför Gud, att vara vår äkta hälft trogen oavsett vårt emotionella tillstånd.

För några år sedan hade The Atlantic en omslagsartikel där det stod:

På senare år har arbetslösheten hos män stigit kraftigt, och den branta nedgången i männens livsutsikter har orsakat kaos på ”romansmarknaden”. En kvinna som går i giftastankar fått allt färre alternativ: hennes val står allt oftare mellan oduglingar (som blir fler och fler) och lyxlirare (som blir mäktigare och mäktigare). Men dessa underliga omständigheter utgör också en möjlighet: medan samhällsstrukturen utvecklas, blir det dags att omfamna nya idéer om romantik och familj – och erkänna slutet på ”traditionella” äktenskap som samhällets högsta ideal.

Vad skulle du vilja att de som läser denna artikel tänker över?

Jag håller med artikeln i det att det finns en möjlighet här. Om detta är den verklighet vi lever i, hur mycket mer kommer då inte gudfruktiga män, som söker gudfruktiga kvinnor och bildar gudfruktiga äktenskap, skina allt starkare i detta mörker? En av de saker jag hoppas på att boken resulterar i (särskilt i de tidiga kapitlen) är att gudfruktiga unga män känner sig fria att eftersträva gudfruktiga unga kvinnor på ett sätt som behagar Herren, ger ära åt hans namn och visar världen den vackra plan han har för oss.

Matt Smethurst tjänar som biträdande redaktör för The Gospel Coalition. Han och hans fru Maghan har två barn och bor i Louisville, Kentucky, där de tillhör Third Avenue Baptist Church. Du kan följa honom på Twitter.

DelaShare on Facebook20Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page