Vem för Guds talan?

Vem för Guds talan?

Paul Washer

Det är så mycket som sägs om Gud idag, men hur mycket är sant? Vem talar för Gud? Är det ”kristna” tv-kanaler, med all deras glitter, guld och stoj? Är det tv-evangelisten med sina ”ord från Gud”, höga maktanspråk och inte mycket behov av sådan mjölk som finns i Bibeln? Är det pastorn i megakyrkan som tänker ut hur han ska göra kyrkan så ledig och lugnande att folkskarorna bekvämt kan komma utan att vara rädda att det måste ändra på sig något nämnvärt? Är det den kristne själavårdaren som verkar mer bekant med Freud än Kristus och hans lärjungar? Kristenheten i USA har inte blivit helt olik en cirkus, där kristna kändisar är som biljettförsäljare som pockar på vår uppmärksamhet att komma och köpa en biljett till deras största show på jorden. Så många vill ha vår uppmärksamhet, så många påstår sig ha ett ord från Gud, men vem har Guds Ord? Svaret är helt enkelt – ingen. Guds Ord finns inte i en människa, rörelse eller församling. Ett ord från Gud finns endast i Guds Ord – Bibeln.

Då kanske du säger: ”Vi har biblar, vi citerar från biblar, vi använder våra biblar, så vad är problemet?” Min vän, Bibeln ska inte användas, den ska studeras och åtlydas. Många predikningar och trosuppfattningar idag använder bara Bibeln tillräckligt för att rättfärdiga upplevelser och åsikter. När kristen tro är verkligt sund, är det motsatsen som råder – Bibeln bestämmer huruvida våra upplevelser och åsikter kan rättfärdigas eller ej. Mannen som i sanning talar för Gud är inte känd för sitt gapande, sina visioner, drömmar, mirakel eller ord från Gud – han är känd för att han troget studerar Skriften, troget underordnar sig Skriften och troget lägger ut Skriften, så att Guds hjord kan få gå i bete.

Har du lagt märke till att en hel del av dagens undervisning grundas på upplevelser, känslor och påstådda ”ord från Gud” som tas emot genom sådana mirakulösa kanaler som drömmar, visioner och inre maningar? Har du märkt att en hel del av vad som lärs ut idag är baserat på de senaste böckerna från våra ”hetaste” predikanter, församlingstillväxtexperter och andra kristna kändisar? Häromdagen besökte jag en mycket stor kristen bokhandel nära kontoret till en av de största kristna organisationerna i världen. Där fanns otaliga hyllor med tusentals volymer om självhjälp, kristen psykologi och själavård, tio-steg till ett bättre liv, ekonomi, romaner, poesi och musik. Men till min stora sorg var endast två små ställ tillägnade studerandet och tolkandet av Guds Ord.

Allt detta påminner mig om profeten Amos’ ord: ”Se, dagar skall komma, säger Herren, HERREN, då jag skall sända hunger i landet, inte en hunger efter bröd, inte en törst efter vatten, utan efter att höra HERRENS ord. De skall driva omkring från hav till hav och springa hit och dit från norr till öster för att söka efter HERRENS ord, men de skall inte finna det” (8:11-12).

Ser inte detta ut som en näst intill perfekt beskrivning av modern kristendom? Kyrkan och kristna ser ut att gå i bitar omkring oss. Kristna ränner fram och tillbaka över landet och över etern i jakt på ett ”ord” från Gud, någon ny uppenbarelse som kan lösa deras problem, någon ny lärare som kommer ha alla svaren, precis så som de vill höra det. Detta påminner oss om en annan bibeltext: ”Ty det skall komma en tid då människor inte längre skall stå ut med den sunda läran, utan efter sina egna begär skall de samla åt sig mängder av lärare, allteftersom det kliar dem i öronen. De vägrar att lyssna till sanningen och vänder sig till myter” (2 Tim 4:3-4). Vad var Paulus’ ordination när en sådan fruktansvärd farsot drabbade församlingen? Helt enkelt: ”predika ordet, träd fram i tid och otid, bestraffa, tillrättavisa och förmana, med allt tålamod och all undervisning” (2 Tim 4:2).

 

d29zx6g_1fzwgfng9_b[1]Paul Washer tjänade som missionär i Peru under tio års tid, då han också grundade HeartCry Missionary Society för att stödja peruanska församlingsplanterare. Paul tjänar nu som en av arbetarna i HeartCry Missionary Society och organisationen stödjer missionärer över hela världen. Han och hans fru, Charo, har fyra barn: Ian, Evan, Rowan och Bronwyn. Två av hans böcker finns översatta till svenska och kan beställas på förlaget Reformedias webbshop: Det allra viktigaste och Ett nytt hjärta.