12 frågor att ställa till dig själv innan du publicerar någonting på nätet

Om man är pastor och ska publicera ett blogginlägg, en facebookstatus eller tweet, vad bör man först tänka på? Jag skulle vilja ge 12 kortfattade frågor man kan ställa till sig själv. Du kan tänka på dem som indikatorlampor, som en pilot kollar innan start.

1) Bygger det upp? Eller bidrar det med betydande information till en nyttig konversation? (Mark 12:29–31; 1 Kor 14:26)

twitter-292994_960_720-270x250[1]Försök tänka på vad som bygger upp andra. Allt vi gör ska vara i lydnad till befallningen att älska Gud och andra. Hur kommer det här att öka deras kunskap, tro eller kärlek? Återger du de åsikter du inte håller med om på ett rättvist sätt? Är jag säker på alla fakta? Struntsaker upptar förhoppningsvis inte våra liv lika mycket som de upptar nätet. John Piper har sagt att ”Twitter och Facebook kommer vara till stor användning på den yttersta dagen i att visa att vår försummelse av bönen inte berodde på att vi saknade tid!” Han har rätt.

2) Kan det lätt missuppfattas? (Joh 13:7; 16:12)

Ett privat samtal är personligt och svårare att missförstå. I offentliga inlägg kan saker låta på ett sätt för de som känner oss, och på ett annat sätt för de som inte känner oss. Negativa utlåtanden är det ofta bäst att bara ta enskilt. Många av oss har ju fått lära sig på sin arbetsplats att e-post är ett förfärligt sätt att ge negativ kritik. Och när det gäller mer offentliga inlägg, fråga dig själv: finns det skäl till att jag kanske inte är den bäst lämpade att yttra mig i vissa frågor?

3) Kommer det nå rätt mottagare? (Mark 4:9 m. fl.)

Om du tillrättavisar någon, borde det vara fler eller färre som tar del av denna tillrättavisning? Är mottagarna mottagliga för tillrättavisning? Tänk på vem som lyssnar på vad du säger på sociala media. Tänk om alla i detta rum kom och tjuvlyssnade på dina samtal efter gudstjänsten idag. Ändå gör vi ständigt detta på nätet.

4) Blir det till nytta för min evangelisation? (Kol 1:28–29)

Är detta som du nu ska förmedla till hjälp eller stjälp för de du evangeliserar för? Kommer ditt engagemang för evangeliet (i deras ögon) att framstå som mindre, eller större?

5) Kommer det starta en onödig och onyttig kontrovers? (Tit 3:9)

Tänk noga kring kontroverser. Gränsen mellan ett spänstigt utbyte av idéer och en ordstrid är ibland tunnare än vi kan tro. Vad är just denna kontrovers, som jag skulle vilja bidra till, bra till? När blir det onyttigt? Hur mycket tid kommer detta att uppta? Är detta en helt livsviktig fråga där jag måste säga någonting, eller en fråga där vi faktiskt kan leva med att vi inte är överens? Kan frågan komma att få betydelse i något annat sammanhang och då riskera att bidra till splittring i vår lokala församling?

6) Kommer det att genera eller väcka anstöt? (1 Kor 12:21–26)

Kommer någon att bli generad eller stött av det du säger? Att någonting vi säger väcker anstöt betyder inte att det är fel att säga det, men vi måste vara säkra på att det är värt att säga det ändå.

7) Kommer det att förmedla omsorg? (1 Kor 12:21–26)

Kommer de som du främst riktar dig till att uppskatta dina motiv? Personlig kommunikation förmedlar omsorg, att man hedrar den som får del av informationen. Du föredrar att din läkare ger dig besked privat; men du har ingenting emot att rean i affären marknadsförs. Om någon hellre skulle vilja tilltalas personligen, varför inte göra detta?

8) Kommer det få människor att uppskatta någon annan bättre? (1 Kor 12:21–26)

Peka på Guds nåd i andras liv, tjänst, argument, o.s.v. Att uppmärksamma någonting som bygger upp människors uppskattning för varandra ärar Gud och uppmuntrar andra att se Hans verk i dem.

9) Är det skrytsamt? (Ords 27:2)

Drar du mer uppmärksamhet till dig själv än ämnet du skriver om när du kommunicerar på nätet? Kan detta vara till andlig skada för dig eller andra? Får människor en mer riktig uppfattning om dig? Frestas du i själva verket att rikta uppmärksamhet mot dig själv, och inte till det du har kunskaper om? När uppmuntrade du andra senast genom att dela någonting pinsamt eller syndigt hos dig själv?

10) Är tonfallet lämpligt? (2 Joh 1, 12; Kol. 4:6; Ef 4:29; 2 Tim 2:24–25)

Kommer människor förstå och bli uppmuntrade i den sanning du förmedlar? Hur viktigt är det att tonfallet i ditt budskap blir rätt uppfattat? Är det uppenbart vänligt, tålmodigt och milt? Ditt tonfall och ansiktsuttryck hjälper till att visa vad du menar. I ett personligt samtal kan du snabbare förstå att någonting behöver förtydligas och förtydliga det. Internet helgar inte ilska eller frustration.

11) Är det fel att inte säga någonting? (Rom 1:14)

Har du en möjlighet och rent av ett ansvar att förmedla någonting? En del av er har detta som jobb. Har ni upprättat en ”relation” med läsare, vänner och följare på nätet som kan förvänta sig att du kommenterar i en viss fråga eller situation? Vår yttrandefrihet är en underbar sak att förvalta! Vi borde använda den väl och ansvarsfullt. Nog finns det väl allt en del jobb som inte är värda de uppoffringar de fordrar, eller hur?

12) Vad råder dig andra? (Ords 11:14; 15:22; 24:6)

Har du några goda bollplank som kan hjälpa dig räkna ut vilken respons du kommer få när du ska förmedla någonting som du vet att andra kan finna provokativt? Tar du tid att tänka efter före du publicerar? Internets möjlighet att ge snabba svar kan även bli en frestelse att tala för snabbt (kontra Jak 1:19; Ords 10:19; 14:29; 16:32; 17:27). Kom ihåg att du ska få stå till svars för varje ord du skriver (Matt 12:36). Att säga saker på ”säkert avstånd” från människor kan fresta oss att säga sådant vi inte hade sagt ansikte mot ansikte.

Du kanske kan skriva ner dessa frågor och be en vän se över dina sociala media med dem i åtanke. Du kan t.o.m. fråga någon som du vet inte håller med dig i en viss fråga som du skrivit om och se vad de har att säga. Många av oss kan förbättra vår noggrannhet. Tänk dig hur noggranna apostlarna måste ha varit när de skrev sina brev.

 

dever_100_100[1]Mark Dever är förstepastor i Capitol Hill Baptist Church i Washington, D.C., och är författare till ett antal böcker, bl.a. En sund församling. Du kan lära dig mer om honom på 9Marks eller följa honom på Twitter.

 

 

Copyright 2016 9Marks.  Used by permission.

Website:  www.9Marks.org