15 populära avsnitt ur ”Kasta inte bort ditt liv”

15 populära avsnitt ur ”Kasta inte bort ditt liv”

En kallelse till att leva för Kristus

I bästsäljaren som sålt över 1 miljon exemplar, Kasta inte bort ditt liv, vädjar John Piper passionerat till den kommande generationen att inte kasta bort sina liv, utan leva helhjärtat för Kristus. Här kommer 15 av de mest populära citaten och utdragen ur boken.

1.

”Alla hjältar är skuggor av Kristus.”

2.

”Det handlar nämligen om Guds storhet, och inte om vilket värde människan har. Gud gjorde människan liten och universum stort för att säga något om sig själv.”

3.

”Längta efter ett liv som räknas som något stort! Längta efter ett liv som har evig betydelse. Sök detta! Glid inte genom livet utan en passion.”

4.

”De verkligt fantastiska stunderna av glädje i den här världen är inte stunderna då vi uppfylls av oss själva, utan då vi glömmer bort oss själva. Att stå på kanten till Grand Canyon och begrunda sin egen storhet är patologiskt, sjukligt. Vid sådana tillfällen har vi skapelsegivna förutsättningar för en magnifik glädje som kommer utifrån, från det som är utanför oss själva.”

5.

”Av naturen är jag funtad att älska samma leksaker som världen älskar. Jag vill passa in. Jag börjar älska vad andra älskar. Jag börjar kalla jorden mitt ’hem’. Innan jag vet ordet av kallar jag lyxvaror för basbehov och använder pengar på precis samma sätt som icke-troende. Jag börjar glömma kriget. Jag tänker inte särskilt mycket på människor som går förlorade. Mission och onådda folkslag faller ur mina tankar. Jag slutar drömma om nådens segrar. Jag sjunker in i ett sekulärt tänkande som först ser till vad människan kan göra, inte vad Gud kan göra. Det är en fruktansvärd sjukdom. Och jag tackar Gud för de som om och om igen har tvingat mig tillbaka till ett ’krigstidstänkande’.”

6.

”Han blir som mest förhärligad i oss, när vi är som mest till freds i honom.”

7.

”Men vad ni än gör, hitta den Guds-centrerade, Kristus-upphöjande och Bibel-genomsyrade passionen för era liv, och hitta ert sätt att uttrycka den, leva för den och dö för den. Då kommer ni att göra en varaktig skillnad. Ni kommer inte att kasta bort era liv.”

8.

”Min glädje växer i takt med varje människa som söker Guds ära och härlighet såsom den strålar fram från Jesu Kristi ansikte. Kom ihåg: du har ett liv. Det är allt. Du skapades för Gud. Kasta inte bort det.”

9.

”Amerika är världens första kultur som riskerar att underhålla sig själv till döds.”

10.

”Gud skapade mig – och dig – för att leva för en enda, allomfattande och helförvandlande passion; nämligen en passion att ära och förhärliga Gud genom att åtnjuta och synliggöra hans överglänsande excellens på livets alla områden.”

11.

”Gud utan Kristus är inte Gud.”

12.

”Du får en chans när det gäller livet. Det är allt. Bara en. Och  det enda av bestående värde i det livet är Jesus Kristus.”

13.

”Vi kastar bort våra liv om vi inte greppar korsets härlighet, uppskattar det som den skatt det är och klamrar oss fast vid det som det dyraste av allt, när vi talar om ljuvligheter, och det mest trösterika, när vi talar om lidanden. Det som en gång var dårskap för oss – en korsfäst Gud – behöver bli vår vishet, vår kraft och vår enda berömmelse i den här världen. ”

14.

”Du behöver inte känna till en mängd olika saker, för att ditt liv ska göra en varaktig skillnad i världen. Men du måste känna till de få avgörande saker – eller kanske är det bara en sak – som faktiskt betyder något, och sedan vara villig att leva och dö för dessa. De människor som haft en bestående inverkan på världen är inte de som har behärskat många saker, utan de som blivit uppslukade av en enda, avgörande sak.”

15.

”Svaret – the answer – min vän, är inte något du hittar på eller skapar. Det kommer att avgöras åt dig. Svaret finns utanför dig. Det är verkligt, objektivt och fast. En dag kommer du att höra det. Det är inte du som har skapat det, eller definierar vad det är. Det kommer till dig, och förr eller senare låter du dig formas av det – eller böjer dig för det.”

GDWU2WJohn Piper var under mer än 30 år pastor i Bethlehem Baptist Church, Minneapolis Minnesota, en ursprungligen svensk församling grundad av svenska emigranter på 1800-talet. Han är också författare till ett stort antal böcker, varav Guds stora passion är den första utgiven på svenska. Denna bok kan köpas här.

Översatt och publicerat med tillstånd av Crossway. Engelska originalartikeln kan läsas här.