Dag 7: Messias för de vise männen

Dag 7: Messias för de vise männen

När Jesus var född i Betlehem i Judeen på kung Herodes tid, då kom vise män från Östern till Jerusalem och frågade: ”Var är judarnas nyfödde kung? Vi har sett hans stjärna gå upp och har kommit för att tillbe honom.”

MATTEUSEVANGELIET 2:1-2

Dag 7: Messias för de vise männen

Till skillnad från Lukas berättar Matteus inte om herdarna som besökte Jesus i stallet. Han fokuserar från första början på främlingar – hedningar, icke-judar – som kom från Östern för att tillbe Jesus.

Så Matteus skildrar Jesus i början och slutet av sitt evangelium som en universell Messias för alla folk, inte bara för judar.

Här kommer de första tillbedjarna inte från Israel, utan från öst, kanske från Babylon. De var ”vise män” eller hovmagiker eller astrologer och de var hedningar. Orena, enligt Gamla testamentets ceremoniella lagar. Och i slutet av Matteusevangeliet är Jesu sista ord: ”Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför och gör alla folk till lärjungar” (Matt 28:18–19).

Detta öppnade inte bara dörren för oss hedningar att glädjas i Messias, utan bevisade även att han var Messias. En av de upprepade profetiorna var nämligen att hednafolken och deras kungar faktiskt skulle komma till honom så som världens härskare. Ta Jesaja 60:3 till exempel:

Hednafolken ska vandra i ditt ljus
och kungar i glansen som går upp över dig.

Så Matteus ger bevis för och visar verkligen att Jesus är Messias – en kung och en som uppfyller Guds löften – för alla folk, inte bara Israel.

 

 

Denna andakt är hämtad från Goda nyheter om en stor glädje: 25 andakter för advent av John Piper