Den vackra blygsamheten

av Charo Washer

1 Petr 3 v 4Skönhet har alltid varit, och kommer alltid vara, en mycket stor del av människors liv – särskilt för de av det kvinnliga könet. Varje dag tar vi omvägar och lägger mycket tid och pengar på att göra oss själva, våra hem, våra bilar och alla andra tillbehör i livet så vackra och attraktiva som möjligt. Det ligger förstås ingenting fel i att vilja vara vacker, men vi får vara noga så att vi verkligen förstår vad skönhet är. Tro det eller ej, men Bibeln har en hel del att säga om skönhet, var den kommer ifrån och hur den ska speglas i en kristen kvinnas liv. I detta korta studium ska vi rikta vår uppmärksamhet på bara två verser i det tredje kapitlet i Petrus första brev.

I vers 3 gör Gud det kanske mest djupsinniga uttalande om äkta, gudscentrerad skönhet: “Er prydnad skall inte vara något yttre…” Detta betyder inte att vi ska försöka se så dåliga ut som vi kan för att Guds skönhet ska kunna lysa igenom, eller att all omsorg om det yttre är fåfänga. Gud säger helt enkelt att skönhet inte kommer utifrån. Yttre prydnad är oftare ett hinder än en hjälp för sann skönhet. Vi bekymrar oss så mycket om våra kläder, hår, smink och accessoarer, men dessa saker leder mer ofta till sensuell, köttslig attraktion, snarare än en andlig sådan. Hur ofta klär vi oss inte iögonfallande? Förstår vi inte att köttets begär, ögonens lust och allt högmod inte kommer från vår Fader, utan från världen? Om någon älskar världen finns inte Faderns kärlek i honom. Vi måste sluta dra åt oss uppmärksamhet och istället försöka utstråla en skönhet som riktar allas blickar mot Gud.

Vår prydnad ska inte vara något yttre, utan vårt inre: “…den oförgängliga skönheten hos en mild och stilla ande.”

Det “inre” är den del av oss som vi inte kan “retuschera” magiskt med Cover Girls senaste concealer. Det är den del av oss som Gud verkligen bryr sig om. Som han sa till Samuel för många år sen: “Ty det går inte efter vad en människa ser. En människa ser det som är för ögonen, men HERREN ser till hjärtat.” Om vi verkligen bryr oss om skönhet (vilket vi gör!) bör vi bry oss om vårt andliga tillstånd. Att vara svept i en mild, fladdrande klänning är inte lika viktigt för skönheten som att vara beslöjad med en mild och stilla ande. Att vara täckt med det senaste modet är ingenting jämfört med att vara fylld med den helige Ande. Att ha på sig smycken av guld är värdelöst jämfört med att ha på sig dygdens juveler.

Er prydnad skall inte vara något yttre: konstfulla håruppsättningar, påhängda guldsmycken eller fina kläder, utan hjärtats dolda människa med den oförgängliga skönheten hos en mild och stilla ande. Det är mycket dyrbart i Guds ögon. 1 Petr 3:3-4

Arbetar vi aktivt för att uppnå andlig och dygdig skönhet, eller har vi nöjt oss med det köttsliga, sensuella, demoniska och världsliga? Har vi glömt vad Gud tycker? Har vi tänkt på vad som är “mycket dyrbart i Guds ögon”? Innan vi rusar till närmaste butik för att köpa det nyaste modet, bör vi sätta oss ner inför den Sanne skönhetskonsulten (Gud) och låta oss bli undersökta i hans spegel (Ordet). Oavsett hur trendig vår yttre prydnad är, kan den inte täcka över bristerna hos ett liv som inte styrs av den helige Ande; det kan inte dölja vår brist på dygd och kvinnlig gudfruktighet. Kom ihåg Ordspråksbokens visdomsord: “Som en guldring i svinets tryne är skönhet hos en kvinna utan vett” (Ords 11:22).

Är du blygsam i ljuset av Guds Ord eller bara i skuggan av detta falska och fördärvade släkte? Är din klädsel en ram för ditt ansikte och Guds ära som strålar fram från det, eller är din klädsel en ram för din kropp? Om det är din kropp som fångar blickarna (på grund av kläderna du har på dig) är du en stötesten och ett dåligt vittnesbörd för Kristus. Du måste omvända dig! Ta en kritisk titt på din garderob. Är den formad efter Guds föreskrifter eller föreskrifterna från en värld som är besatt av det sensuella? Din kropp är den helige Andes tempel. Den tillhör Gud och kommer en dag tillhöra din man (om du inte redan är gift). De prydnader som vi kvinnor bär på oss bör inte avleda folks uppmärksamhet från det som är allra viktigast hos oss – Kristus och vad han har gjort.

Må kommande generationer vittna om Guds skönhet i våra liv, om våra strålande ansikten och om den styrka, värdighet och dygd som vi klär oss med.