Evangelisation på arbetsplatsen

Evangelisation på arbetsplatsen

Hur påverkas ditt evangeliserande på arbetsplatsen när det kulturella motståndet mot kristendomen växer? Blir du trognare eller räddare?

Du kan knappt anklagas om du blir räddare. Den snabba utvecklingen av socialliberalism och personalpolitik som främjar ”tolerans” på arbetsplatsen förvärrar bara de två rädslor som vi ofta hänvisar till som anledning till varför vi inte delar evangeliet med våra arbetskamrater: rädsla för social skada och rädsla för negativ påverkan på karriären, till exempel att förlora jobbet eller karriärstopp.

Evangelisation har alltid varit svårt. Om det finns något som är nytt när det gäller våra utmaningar i dag så är det hur modigt motståndet verkar vara. Icke-kristna brukade säga: ”Var och en sköter sitt.” Nu är det lika sannolikt att de anklagar oss för att vara dumma (”Allvarligt, tror du inte på evolutionen?”) eller förhatligt trångsynta (”Hur vågar du påstå att homosexualitet är synd?”). Arbetsgivare gör alltmer omfattande bakgrundskontroller på sociala medier innan de fattar beslut om anställning eller befordran. Hur länge dröjer det innan företag som är rädda för trakasserier och diskriminering på arbetsplatsen går förbi den som är uttalat kristen till förmån för någon som inte skapar någon diskussion.

Trots allt detta är jag så tacksam för bröderna som fruktade Gud mer än människor och delade evangeliet med mig. Min egen tro är frukten av evangelisation på arbetsplatsen.

Förlorad och återfunnen på arbetsplatsen

För tolv år sedan var jag forskare på ett medelstort konsultföretag i Washington, D.C. Jag var en självsäker, självtillräcklig, professionellt blomstrande hindu. Du hade inte kunnat gissa att jag var andligt osäker. Uppriktigt sagt visste jag inte att jag var andligt osäker. En sak var jag dock inte – en kille som aktivt sökte Jesus.

Låt mig presentera min kristna kollega Hunter. Välkänd och omtyckt på kontoret var Hunter en högpresterande säljare med en rad olika intressen. Någon sa till mig, ”du vet att han är kristen, va”? Ingen av oss visste säkert vad det betydde, men vi trodde båda att det var lämpligt att lägga till ett överseende ”Äh”.

Jag visste att Hunter inte passade in i den kristna mall som jag mentalt hade konstruerat. Kristna var trevliga, gammaldags, hycklande, trångsynta. Hunter var inte sådan. Jag började därför studera honom.

Vi blev vänner. Vi tillbringade tid tillsammans och pratade om en massa olika saker – Simpsons, Sagan om ringen, Jesus, Krishna, kaffe, arbete. Under tiden som Herren använde Hunter för att leda mig kände jag mig aldrig som ett projekt utan bara som en vän. Som bara han kan ordnade Gud försynt så att Hunter fanns där samtidigt som han satte igång en andlig kris i mitt liv. Och han gav Hunter visheten och djärvheten att tala sanning in i mitt liv när jag behövde det som mest.

Evangelist på arbetet

Även om Hunter var ny i tron vid den här tiden finns det mycket i hans exempel som kan tillämpas av alla troende på en arbetsplats.

1. Var öppen med din tro på Jesus

För det första, var öppen med din tro på Jesus. Eftersom det kan vara ovanligt att träffa kristna på arbetsplatsen är det viktigt att människor på ditt företag vet att du är en efterföljare till Jesus. På så sätt kan du göra dig själv tillgänglig för de troende som är svagare och vara ett exempel för icke-troende. Det var en icke-kristen kollega som berättade för mig om Hunters tro. Självklart ska vi inte göra det på ett otrevligt eller oansvarigt sätt men genom att du berättar om din helg, beskriver ett bibelstudium du deltar i eller förklarar hur du ber för andra, kommer folk snart att veta.

2. Arbeta på ett hedervärt sätt

För det andra, arbeta på ett hedervärt sätt. När du är öppen med Jesus, förvänta dig då att bli studerad av dina kamrater liksom jag studerade Hunter. Arbeta på ett sätt som återspeglar Guds kreativitet, avsikt och godhet. Visa trofasthet och integritet. Arbeta ”utan att gnälla eller klaga” (Fil 2:14). Underordna dig de som har auktoritet och tjäna på ett ödmjukt sätt.

Detta är i sig själv inte evangelisation, men hur vi lever våra liv på jobbet bör förstärka, inte undergräva, innehållet i det evangeliska budskap vi delar.

3. Älska dina kollegor

För det tredje, älska dina kollegor. Investera i vänskap med icke-kristna på arbetsplatsen, inte oengagerat som ”projekt” men kärleksfullt som med någon som är skapad till Guds avbild. Underskatta inte vikten av tillit. Tänk på att det var ett och ett halvt år efter att Hunter och jag träffades som vi studerade Bibeln tillsammans och som Gud gav mig öron för evangeliet.

Använd din lunchrast på ett strategiskt sätt. När du kan, var generöst gästfri och dela ditt liv med en kollega någon annanstans än på kontoret, på avstånd från det vanliga snacket och kontorsskämten.

4. Var beredd att evangelisera

För det fjärde, var beredd att evangelisera. Hur dumt det än kan låta, se till att du vet hur du förklarar evangeliet på ett enkelt sätt. Träna på hur man gör om du behöver det.

När Herren ger en möjlighet vill du inte att din inre röst ska skälla på dig för att du är otydlig – du vill att ditt sinne ska vara fritt att lyssna på dina kollegor och det de kämpar med att förstå. Det är trots allt evangeliet som räddar, inte våra kvickheter och vår apologetiska förträfflighet. Jag prisar Gud för Hunters klarhet, djärvhet och hans tillit till evangeliets kraft.

5. Be

För det femte, be. Be regelbundet för dina kollegor. Be om goda möjligheter att dela evangeliet. Be att du ska växa till i djärvhet. Be att Gud ska vara stor och människan liten – vi är alla skyldiga till en sammanblandning när det gäller detta.

Bjud även in bröder och systrar i din församling att be. Hunter berättade senare för mig att hans bibelstudiegrupp för män bad för mig från det ögonblick jag frågade honom om hans kristna tro.

Uppmaning till trohet

När arbetsplatser blir mer och mer fientliga till kristen tro blir dessa grundläggande metoder allt viktigare. Herren har välvilligt svarat på mina många böner om lämpliga tillfällen och lämpliga ord att tala. Att vara känd som en kristen, att leva ut min tro på ett professionellt sätt och bland andra människor och att älska mina kollegor som Guds avbilder har gett mig möjligheter att tala öppet om min tro. Och i sin fantastiska nåd har han valt att använda mig för att föra en kollega till tro.

Vi bör förvänta oss att Herren svarar på våra böner och ger oss tillfällen att tala om Jesus, så be om djärvhet. Och var villig att använda det kapital du fått när det gäller relationer. Gud har placerat dig där du är av en särskild anledning.

Av Ashok Nachnani

Copyright 2022 9Marks. Used by permission.
Website: www.9Marks.org