Frälst från vad?

Frälst från vad?

När du talar om ”frälsning” med dina barn – eller med vem som helst! – så se till att du får med också svaret på den här viktiga frågan: Vad är vi frälsta ifrån?

I sin bok Saved from What? berättar R.C. Sproul om ett möte han hade under 60-talet då han undervisade teologi på Temple University.

Detta var en dag då jag behövde en timmes ensamhet och tystnad, bort ifrån kakafonin i kollegiets matsal. Jag utnyttjade därför min lunchtimma maximalt för att ta vara på varje ögonblick av lugn och ro som gick att få.

När timmen var slut tömde jag min lunchbricka i papperskorgen och började promenera över den öppna platsen till mitt klassrum. Jag gick raskt för att inte komma för sent. Jag var ensam och gick i egna tankar. Plötsligt, som från ingenstans, stod en man framför mig och hindrade mig därmed att fortsätta. Han tittade mig i ögonen och frågade utan krusiduller: ”Är du frälst?”

Jag visste inte riktigt hur jag skulle reagera på detta intrång. Mitt svar blev de första ord som dök upp: ”Frälst från vad?” Vad jag egentligen tänkte, men var allt för artig för att säga, var: ”Jag är definitivt inte frälst från främlingar som kastar sig över mig och ställer frågor som du.” Men när jag svarade ”Frälst från vad?” så tror jag att mannen som stoppat mig blev lika förvånad över min fråga som jag hade blivit av hans. Han började stamma och mumla. Det var tydligt att han inte var säker på vad han skulle svara.

”Frälst från vad? Jamen, du vet vad jag menar. Du vet, känner du Jesus?” Sedan försökte han med en kort sammanfattning av evangeliet.

Detta slumpartade sammanträffande gjorde intryck på mig. Jag kände mig uppriktigt tvehågsen. Å ena sidan var jag glad över att någon brydde sig så mycket om mig, en fullkomligt främmande person, att han var villig att fråga mig om min frälsning. Å andra sidan stod det klart att mannen hade en ganska begränsad förståelse för vad frälsning innebär, sitt nit till trots. Han använde en kristen jargong. Han talade utan att först ha tänkt. Som ett resultat saknade orden substans. Mannen hade absolut en kärlek till Herren och en omsorg om andra. Det är få kristna som har modet att börja tala med fullkomligt främmande människor om det som rör evangeliet. Men sorgligt nog så hade han en ytlig förståelse av det som han så nitiskt ville förmedla.

Om du vill ha ett uttömmande svar på frågan ”frälst från vad?” kan du läsa Sprouls bok. Men här följer en sammanfattning.

Vi är frälsta av Gud, för Gud och från Gud

Är det inte precis vad Paulus säger i Första Tessalonikerbrevet 1:9–10: ”Ni omvände er till Gud, bort från avgudarna, för att tjäna den levande och sanne Guden och vänta på hans Son från himlen, honom som Gud har uppväckt från de döda: Jesus, som räddar oss från den kommande vredesdomen.”

Det här är något som jag håller ögonen på när jag hör en presentation av evangeliet. Hur beskrivs ”problemet”? Är det enbart ”bruten gemenskap” eller finns det plats för domen och Guds vrede?

De senaste kvällarna har jag för andra gången läst Sprouls bok The Prince’s Poison Cup (svenska: Prinsens giftbägare) för mina barn. Det är en av få barnböcker som verkligen visar på att vi inte kan dricka bägaren med gudsgemenskap utan att Jesus först har druckit bägaren med Guds vrede i vårt ställe.

Om du inte känner till boken kan du se en liten introduktion till den här.

Saved from What?

Publicerad med tillstånd av The Gospel Coalition.

Om du vill få en bättre förståelse om vad evangeliet är så rekommenderar vi boken Vad är evangeliet? av Greg Gilbert, som behandlar frågan om vad evangeliet är och hur du kan blir fräst. Du kan köpa boken på Rotad.se.