Ge och ta emot kritik på ett gudfruktigt sätt: att tillsammans slipas genom ditt ord

Ge och ta emot kritik på ett gudfruktigt sätt: att tillsammans slipas genom ditt ord

”Järn skärper järn, den ena människan den andra.” Ordspråksboken 27:17

Kritik är något de flesta av oss gärna drar sig undan. Normalt sett vill vi undvika tuffa samtal där våra handlingar, motiv eller vår tjänst granskas av någon annan. Samtidigt vill många av oss inte dela omdömen eller kritik med andra eftersom vi inte vill framstå som dömande eller riskera att såra någons känslor.

Även om det kan kännas ovant är det, menar jag, nödvändigt i sunda relationer och sunda församlingar att man ger och tar emot gudfruktig kritik. Om vi har för avsikt att hjälpa människor att växa i gudsfruktan men inte kan ge kritik kommer vi inte att kunna hjälpa dem i någon större utsträckning. Gud använder sitt folk för att de ska tala sanning till varandra i kärlek, och detta inkluderar kritisk sanning. Om du saknar det här inslaget i din lärjungaträning är du som en herde utan stav.

VAD MENAS MED ATT GE KRITIK PÅ ETT GUDFRUKTIGT SÄTT?

Orden ”bedömning” eller ”kritik” förekommer inte särskilt ofta i våra Biblar men själva saken gör det. Termer som tillrättavisning, förebråelse, tillsägelse, förmaning och undervisning fångar alla samma idé.

Här är mitt försök till definition av gudfruktig kritik: att göra en kritisk bedömning av en annan människa och dennes tjänst för Herren med målet att hjälpa honom eller henne att växa i trohet till Gud.

Med tanke på denna artikel fokuserar jag på att ge och ta emot gudfruktig kritik i en kristen relation. Det kan vara mellan en man och hans hustru, mellan vänner, andra församlingsmedlemmar eller någon församlingsanställd. Jag vill också betona att det vi talar om är gudfruktig kritik. Det är viktigt eftersom all kritik inte är gudfruktig. En del kritik är satanisk.

Vissa människor ger kritik som är inspirerad av det syndiga köttet (1 Kor 3:3) som saknar andlig visdom (Jak 3:14–16) och inte gör annat än skadar andra (Gal 5:15). Ofta är denna ogudaktiga kritik inriktad på att riva ner andra och framhäva sig själv för att framstå som ”andlig” (Luk 18:11–14; Ords 30:32). En sådan okänslig attack saknar konstruktiv nåd och sårar snarare än hjälper människor.

Som en hjälp att undvika den sortens kritik vill jag ge några förslag på hur vi bör ge och ta emot gudfruktig kritik.

HUR MAN GER KRITIK PÅ ETT GUDFRUKTIGT SÄTT

1. Målet är att växa

Huvudmålet i alla kristna relationer bör vara att hjälpa varandra att växa till i tron på Kristus (Ef 4:14–15). Det betyder att kritik måste syfta till att bygga upp, inte riva ner (2 Kor 13:10). Så när du talar, fundera under bön på hur dina ord kan ge konstruktiv nåd som hjälper andra att mogna i Kristus (Ef 4:29). Visa dem hur din tillrättavisning, om den följs, kan hjälpa dem att på ett bättre sätt återspegla Guds härlighet (Matt 5:16).

2. Kritisera på ett ödmjukt sätt

Högmod njuter av att kritisera andra. Så om du älskar att dela ut kritik kan det vara ett tecken på att det är högmodet som styr ditt hjärta. Det bästa sättet att växa i ödmjukhet är att ägna tid åt att tacka Gud för alla de sätt han nådefullt har tillrättavisat dig på. Upprepa för dig själv hur evangeliet är goda nyheter för dig och låt dig på nytt fascineras av hur nådefull Gud har varit mot dig (Ef 2:1–5). Detta kommer att hjälpa dig att ta ut bjälken ur ditt eget öga innan du hjälper till att ta ut flisan ur någon annans (Matt 7:1–5).

3. Uppmuntra med din kritik

Kritik bör nästan alltid ges tillsammans med en hälsosam portion av uppmuntran. Detta är inget psykologiskt trick för att undvika sårade känslor; snarare är det ett sätt att bekräfta att Gud arbetar trots behovet av fortsatt tillväxt.

Till exempel, när våra anställda ger mig feedback på mitt ledarskap eller på min predikan behöver jag deras hjälp att se både vad som behöver förändras och vad jag ska fortsätta göra. Att peka ut bevis på nåd samtidigt med områden att förbättra kommer att göra dina kritiska samtal desto mer användbara. Du kan läsa mer om hur man ger uppmuntran här.

4. Tänk efter

Tänk över vad du ska säga innan du säger det (Ords 29:20). Det kommer hjälpa dig att sålla bort kritik av småsaker och komma till kärnan av det som behöver kommuniceras. Fråga dig själv under bön: ”Vad är det viktigaste jag behöver ta itu med? Vad hoppas jag att han eller hon ska komma ihåg från vårt samtal? Vad är det som verkligen behöver sägas och vad kan man hoppa över?” Detta inledande arbete kommer att vara till hjälp både för dig och för personen du möter.

5. Var tydlig

Var så tydlig som möjligt när du ger kritik. Pratar du om en synd eller något som har med personligheten att göra? Är detta en stor sak eller något som kan bli en stor sak? Ett sätt att göra något tydligt är att använda exempel.

Säg exempelvis inte bara ”du är hänsynslös”. Du kan försöka säga så här, ”Jag vet att du har bra idéer, men jag har märkt att du tenderar att avbryta människor när de pratar. Jag är inte säker på om du är medveten när du gör det, men det kan få folk att känna att du inte vill lyssna på vad de har att säga”. Om du är tydlig i din kritik kommer det att hjälpa dig att komma till problemets kärna.

6. Var vänlig

Låt din tillrättavisning omges av vänlighet. Kärleken strävar efter att kommunicera sanningen på ett sätt som är lätt att ta till sig. Det är ett tecken på andlig mognad att på ett vänligt sätt hjälpa människor att växa på ett andligt plan (Gal 6:1). Mildhet får inte ses som svaghet utan snarare som ett sinnelag hos hjärtat som Gud kan använda för att leda andra till omvändelse (2 Tim 2:24–26). Ett sätt att växa i mildhet är att tänka på hur du skulle önska att någon talade till dig om de gav samma form av kritik (Matt 7:12). Hur kan du visa dem respekt samtidigt som du hjälper dem att växa (Rom 12:10)? Genom att tänka på hur de kommer att ta emot det du säger, kan du utforma dina ord så att de ges på ett varsamt sätt.

7. Ha tålamod

”Kärleken är tålig” (1 Kor 13:4). Kom ihåg att vissa vanor eller synder tar tid att rätta till, särskilt när de är djupt rotade i hjärtat. Ha ett långt perspektiv i relationen och be Gud hjälpa dig komma ihåg hur tålig han har varit när det gäller dig (2 Mos 34:6). Det kommer hålla dig ödmjuk inför Gud och tålmodig inför dem du hjälper att förändras.

8. Be

Ruth Graham sa en gång om sin man: ”Det är mitt jobb att älska Billy; det är Guds jobb att förändra honom.” Det ligger mycket visdom i det uttalandet. Även om vi kan komma med sanning till ett hjärta, kan bara Gud få fröet att växa (1 Kor 3:6). Det betyder att om vi inte ber för människor borde vi absolut inte försöka förändra dem. Det är bara Gud som kan förändra en person, så vädja till honom för andra människor.

 HUR MAN TAR EMOT GUDFRUKTIG KRITIK

1. Hungra efter att växa

Vill du växa i andlig mognad? Längtar du efter att bli mer lik Jesus? I så fall måste du göra allt du kan för att döda stoltheten som vill skydda din image. När andra kritiserar oss är vår naturliga reaktion att vi försvara oss och kommer med ursäkter när det gäller kritiken.

Bröder och systrar, ta död på imagens avgud. Ordspråksboken 12:1 säger: ”Den som älskar fostran älskar kunskap, den som hatar tillrättavisning är dum.” Anledningen till att de som hatar tillrättavisning är dumma är att det inte finns något bättre än att bli tillrättavisad för Guds äras skull. Så vädja till Gud att han framför allt får dig att vilja växa i helighet och användbarhet. Be honom hjälpa dig att inte vara rädd för att bli starkare genom att ödmjukas med hjälp av dem som talar in i ditt liv.

2. Utgå ifrån att du behöver förändras

Ordspråksboken 12:15 påminner oss om att ”Dåren tycker själv hans väg är rätt, vis är den som lyssnar till råd”. Räknar du med att du behöver människor som ger dig kritik och rättar dig? Räknar du med att andra kan se saker hos dig som du kanske själv är blind för? Det är dumt att utgå ifrån att vi inte ens i våra bästa stunder kan bli hjälpta av andras kritiska insikter.

3. Var inte lättkränkt

Spurgeon gav en gång ett klokt råd: ”Om någon tycker illa om dig, bli inte arg på honom, för du är värre än han tror att du är.” Stoltheten i våra hjärtan väcks ofta när någon tillrättavisar oss. Be Gud hjälpa dig minnas att oavsett vad någon säger till dig, så är de orden mycket mildare än det som Gud har sagt till dig genom evangeliet.

4. Ställ klargörande frågor

När du får kritik av någon, tacka för att han eller hon hjälper dig att växa och följ sedan upp med frågor. Be om exempel som hjälper dig att förstå bättre. Be om förslag på hur du kan ändra dig. Genom att göra så förvandlar det kritiken till ett samtal, vilket alltid är den bästa formen för att kunna växa.

5. Utgå ifrån att det åtminstone finns viss sanning i vad andra säger till dig

Människor är inte ofelbara, så det finns tillfällen då deras kritik kommer att vara missriktad och obefogad. Din första reaktion bör inte vara att slå hål på vad de säger, utan snarare att se vilken sanning som kan finnas i deras ord. Det är ovanligt att man inte kan hitta lite guld till och med i den största skräphög.

6. Ha siktet inställt på församlingen

När du korrigeras av andra är du inte den enda som gynnas. Eftersom du är en del av Kristi kropp betyder din tillväxt positiva saker för alla (1 Kor 12). Jag skulle förmodligen kunna lista 10–15 korrigeringar som jag fått under åren och som avsevärt förändrat mitt liv och min tjänst.

En sådan som jag ofta minns kom under det första året jag predikade. Det var när en vän påpekade att jag konsekvent talade om korset men sällan nämnde Jesu uppståndelse. Han uppmuntrade mig att låta Jesus komma ut ur graven i mina predikningar. Jag är glad att han gjorde det, och jag är tacksam mot de många andra som har älskat mig tillräckligt mycket för att dela sin gudfruktiga kritik med mig.

7. Gör det till Guds ära

Första Korintierbrevet 10:31 säger: ”Alltså: om ni äter eller dricker eller vad ni än gör [inklusive att ge och ta kritik], så gör det till Guds ära.” Detta betyder att vårt mål med att ge, ta emot och tillämpa kritik alltid måste vara att bidra till att Gud syns tydligt i våra och andras liv. Om Guds ära är vårt främsta mål, kommer det att skydda våra hjärtan när det gäller tuffa och påfrestande samtal.

SKAPA EN SJÄLAVÅRDANDE KULTUR I FÖRSAMLINGEN

Vi vill inte skapa en kultur av kritiker som ständigt letar efter fel hos varandra. Men det vi vill se är en församling som fördjupar sin kärlek och omsorg om varandra så mycket att man är villig att delta i djupa, smärtsamma, nåderika, nyttiga, karaktärsformande samtal som kommer att ge Gud mycket ära

1. Predika evangeliet

Ju mer regelbundet vi predikar och tillämpar evangeliet på oss själva och andra, desto mer blir vi utrustade att ge och ta emot kritik som har nåden i centrum. För att lära dig mer om korset och kritik rekommenderar jag varmt denna utmärkta artikel av Dr. Alfred J. Poirier.

2. Var ett föredöme

Pastorer och de som är andligt mogna måste vara förebilder för omgivningen (1 Kor 11:1). Hur tar du emot kritik som en förebild för din församling? Hur erbjuder du och öppnar för gudfruktig kritik som en del av dina kvällssamlingar, familjemöten, personalmöten eller lärjungaträning?

3. Bjud in

Låt det bli en naturlig del av din lärjungaträning att ge och ta emot gudfruktig kritik. Det betyder inte att ni alltid ska kritisera varandra, men det betyder att ni vill ge tillåtelse att tala ärligt med varandra. Jag säger ofta till folk: ”Du har tillåtelse att när som helst påpeka vad som helst i mitt liv som du tror att jag behöver höra.” Jag säger inte det till alla, men de jag lärjungatränar vet att de har fria händer att gå in på alla områden i mitt liv och ställa vilka frågor som helst. Detta har visat sig vara en fantastiskt givande och befriande övning för mig.

4. Organisera

Hitta sätt som gör att det blir en naturlig del av ditt liv att ge och ta emot feedback. När min fru och jag har en kväll för oss själva ställer vi ibland frågorna ”Är det något du vill att jag ska sluta göra? Är det något du vill att jag ska börja göra? Är det något du vill att jag ska fortsätta göra?” På samma sätt innehåller våra personalmöten bön, planering och genomgång av gudstjänsterna från föregående söndag. Det här sättet att få feedback på min predikan har visat sig vara ovärderligt i min utveckling som tjänare av Guds ord.

5. Se upp med att odla en kritisk anda

Om du är en del av en församling som ger och tar emot gudfruktig kritik, kommer du ibland att bli frestad att utveckla en kritisk anda. Varje sång, varje bön, varje predikan, varje samtal kan komma att granskas kritiskt. Vi måste skydda våra hjärtan från denna ogudaktiga egenskap. Det är inte gudfruktigt att vara kritisk, men det är gudfruktigt att kunna hjälpa andra genom kritik. Att förstå denna skillnad är avgörande i varje persons liv.

6. Odla även en uppmuntrande kultur

En kultur av uppmuntran är nyckeln till en sund kultur för att ge kritik. Jag är inte säker på vad en hälsosam nivå är, men jag hoppas att min fru, mina barn, vänner och kollegor hör 5–10 gånger mer uppmuntran från mig än de hör kritik. Om uppmuntran är medveten, uthållig och ärlig, kommer kritiken att fungera som en dammtrasa på varandras hjärtan. Om den inte är det kommer den att förvandlas till en eldfackla.

7. Be över det

Be att Gud ska skapa en kultur i din församling där man vill hjälpa varandra att växa. Be att han ska ge dig och andra vishet att sporra varandra till gudsfruktan (Hebr 10:24–25). Be att han ska odla en ödmjukhet i din församling där man uppskattar att bli tillrättavisad enligt Guds sanning (Apg 17:11). Och framför allt, be att församlingen genom att tala sanning i kärlek, ska byggas upp till en kropp som ärar Jesus (Ef 4:15).

Av Garrett Kell

 

Copyright 2022 9Marks. Used by permission.

Website:  www.9Marks.org