Hur man når de ”omvända”

Hur man når de ”omvända”

En del av de evangelisationstillfällen som ligger oss närmast inpå har vi bland medlemmar i våra egna församlingar. Du har redan en relation med dem och fördelen med att ständigt ha berättat evangeliet för dem. Du har också fått en del tillfällen, som Gud har förordnat, att personligen visa dem Kristus.

Paulus varnade de äldste i församlingen i Efesos att rovlystna vargar skulle komma in bland dem och försöka vålla stor skada för hjorden (Apg 20:29). Kristus varnade flera av församlingarna i Uppenbarelseboken 2-3 att det fanns icke-troende mitt ibland dem. Om dessa församlingar hade icke-troende ibland sig, har vi förmodligen några i våra också. Men hur ska vi nå dem?

HUR MAN NÅR OOMVÄNDA MEDLEMMAR

Jag antar att du troget förkunnar evangeliet och visar din församling Kristus. Trogen evangelieförkunnelse får ungefär samma effekt som napalm: det har en viss förmåga att utplåna allt annat. Men för att vinna slaget behöver man fortfarande marktrupper. Samtidigt som du glädjefullt predikar Kristus, följ även dessa steg.

1. Be för att dina församlingsmedlemmar ska bli omvända.

För det första: Be för att dina församlingsmedlemmar ska bli omvända. Be att Gud skulle skilja alla fejkare från de som är äkta. Jag tror att de flesta av er nog ber offentligt i början och slutet av predikan. Här har du ett gyllene tillfälle att be för detta som är så viktigt – att människorna inte skulle förlita sig på sitt medlemskap, som om detta ger dem en rätt ställning inför Gud, utan att alla skulle vara sant ångerfulla och förtröstande på Kristus.

2. Predika om dina församlingsmedlemmars omvändelse.

För det andra: Predika om dina församlingsmedlemmars omvändelse. Om man predikar bibelutläggande tar det inte många predikningar förrän man stöter på detta viktiga ämne om falska omvändelser. När du predikar, illustrera samtidigt poängen med hjälp av berättelser från din egen församlingsgemenskap.

När någon blir döpt ger vi dem tillfälle att förklara evangeliet och hur de kom till tro på Kristus. Förra månaden berättade David för vår församlingsgemenskap om hur han låtsats vara troende i åratal. Hans berättelse är ett jättebra exempel som jag ofta använder mig av.

3. Var medveten om detta vid själavård.

För det tredje: Var medveten om detta vid själavård. Devin (inte hans riktiga namn) och hans fru träffade mig för att få äktenskapsrådgivning. Devin var inte alls intresserad eftersom han trodde att han funnit en annan, vilket han till slut avslöjade. En söndag tog jag tag i honom efter mötet och talade om för honom att han borde vara medveten om att han inte längre tryggt kunde påstå sig vara en Kristi efterföljare om han fortsatte på det spåret. Det faktum att han var så fast besluten att fortsätta med detta otrogna förhållande kan vara en indikation på att han aldrig blivit en äkta Kristi efterföljare.

Devin omvände sig inte, men Greg (inte hans riktiga namn) gjorde det. Greg träffade en tjej på en affärsresa och var redo att lämna fru och barn för henne. Jag satt vid hans köksbord en kväll och frågade honom vad han skulle välja: Kristus eller tjejen. För han kunde inte ha båda. Även om Greg hade bekänt sig som kristen och gått med i församlingen många år tidigare, hade hans liv inte visat mycket av evangeliets frukt. Greg böjde sitt hjärtas knä för Kristus och genom Guds nåd blev han inte bara frälst – även hans äktenskap blev räddat!

4. Var medveten om detta vid sjukhusbesök och andra situationer då det gäller liv och död.

Chuck (hans riktiga namn) låg på sjukhus. Doktorn hade just talat om för honom att det inte fanns någonting mer, som de kunde göra för hans hjärta. Han hade redan levt längre än förväntat, men slutet var nära. Chuck var en framgångsrik affärsman och hade varit engagerad i många kristna organisationer. I tidigare församlingar hade han tjänat i styrelser och undervisat. Nu var han döende och skräckslagen.

Chuck bar på en hemlighet som få kände till. Under andra världskriget flög han bombplan över Japan och släppte tusentals kilo bomber över landet. Han visste att han dödat hundratals, om inte tusentals människor. På sin 24:e flygning blev hans plan ganska illa tilltygat, men han lyckades flyga tillbaka till basen. Hans andrepilot dog dessvärre. Chuck var berättigad att åka hem efter 25:e flygningen, men han hade blivit så arg över att hans andrepilot hade dött, att han skrev upp sig på 25 uppdrag till, och sedan 25 till, så att han skulle kunna döda fler japaner. Vilket han gjorde. Efter 76 uppdrag återvände han slutligen hem.

På vägen tillbaka till Michigan, var han vid en militärbas i Kalifornien där han mötte några japanska krigsfångar. En del av dem var mycket vänliga och berättade att de inte ville ha något krig. De ville också bara få komma tillbaka hem. De visade honom bilder på sina fruar och barn. Chucks ilska övergick till rädsla. Han tänkte att han säkert hade dödat några av deras fruar och barn, och började inse att han inte bara hade dödat civila utan även frivilligt anmält sig för att göra det.

Men nu, sextio år senare, avslöjades hans djupaste fruktan; verkligheten att komma att stå inför Gud. Han skulle dö och bli dömd till helvetet. Chuck avslutade sin berättelse, kurade ihop sig, vände sig bort och stirrade in i väggen. Hans bräckliga kropp fick t.o.m. en sjukhussäng att se stor ut. Chuck hade hört mig predika evangeliet i åratal. Men nu var det uppenbart att, även om han trodde att evangeliet var sant, var det iallafall inte sant för honom. Det var annorlunda för honom.

Jag satt tyst och försökte föreställa mig tyngden av hans skuld och sedan sa jag: “Chuck, du är en stor syndare, men Jesus är en större Frälsare än vad du är en syndare.” Chuck svarade som om han blivit träffad av blixten. Han såg på mig som om han hört detta för allra första gången. Hans ögon blev alldeles uppspärrade, hans ansikte sken upp, och han sa: “Men visst, eller hur?! Jesus är en större Frälsare än vad jag är en syndare.”

Chuck dog två veckor därefter. Hans livsglädje under de sista två veckorna bevisade för alla som besökte honom att hans kedjor blivit lossade. Hans hjärta var befriat.

Dina medlemmar kommer låta dig få veta några av deras mest privata tankar. Du kanske kommer att få upptäcka att vad de behöver är att tro på Kristus – för allra första gången.

Johnson-Bob2-100x100-bw[1]Bob Johnson är förstepastor i Cornerstone Baptist Church i Roseville, Michigan.

 

Copyright 2013 9Marks. Used by permission.

Website: www.9Marks.org