Om du funderar på att lämna en församling…

Om du funderar på att lämna en församling…

Redaktörens anteckning: Följande är hämtat från sidan 56 i boken En sund församling, av Mark Dever.

Innan du bestämmer dig för att lämna

1. Be.
2. Låt din nuvarande pastor veta hur du tänker, innan du flyttar till en annan församling eller bestämmer dig för att flytta till en annan ort. Be om hans råd.
3. Väg dina motiv. Är du på väg att lämna församlingen på grund av syndiga, personliga konflikter eller besvikelser? Om det gäller lärofrågor: har dessa frågor avgörande betydelse?
4. Gör allt som står i din makt för att försonas med de som du har en problematisk relation till.
5. Glöm inte bort alla de ”bevis på nåd” som du har sett i församlingens liv
– områden där Guds verk är tydliga. Om du inte ser några tydliga tecken på Guds nåd, kan det vara bra att du rannsakar ditt eget hjärta en gång till (Matt 7:3-5).
6. Var ödmjuk. Erkänn att du inte har alla fakta, och bedöm människor och omständigheter med välvilja (tro det bästa om dem).

Om du går

1. Splittra inte kroppen.
2. Var väldigt försiktig, så att du inte skapar splittring, inte ens bland dina närmaste vänner. Du vill trots allt inte att något ska hindra dem från att växa i nåd i denna församling. Tillåt dig inte att skvallra (det som ibland kallas att ”ventilera” eller ”berätta hur man känner”).
3. Be för och välsigna församlingen och dess ledarskap. Leta efter praktiska sätt att göra detta.
4. Om du har blivit sårad på något sätt: förlåt – såsom du har blivit förlåten.

Mark Dever är förstepastor i Capitol Hill Baptist Church i Washington, D.C., och är författare till ett antal böcker, bl.a. En sund församling. Du kan lära dig mer om honom på 9Marks eller följa honom på Twitter.

Copyright 2020 9Marks. Used by permission. Website: www.9Marks.org