9 saker du bör veta om Billy Graham (1918–2018)

9 saker du bör veta om Billy Graham (1918–2018)

Predikanten Billy Graham gick bort den 21 februari 2018 vid 99 års ålder. Här är nio saker du bör veta om mannen som betraktats som en av de mest inflytelserika evangelisterna i modern tid:

1. Graham har predikat evangeliet för fler lyssnare live än någon annan genom tiderna – nästan 215 miljoner människor i mer än 185 länder och territorier.

2. Efter att ha gått ut Sharon High School i maj 1936 gick Graham på Bob Jones College. Efter första terminen tyckte han att det var för lagiskt, både i kursernas innehåll och skolans förhållningsregler. Han blev nästan avstängd men Bob Jones Sr. varnade honom för att kasta bort sitt liv: ”Det bästa du skulle kunna uppnå i så fall hade varit att bli en fattig baptistpredikant någonstans ute på landet. … Du har en röst som drar. Gud kan använda din röst. Han kan använda den mäktigt.”

3. Graham bytte från Bob Jones College till Florida Bible Institute. Efter att han gått färdigt utbildningen fick han sin fil.kand. (1943) från Wheaton College i Illinois. 1947, när han var 30, fick han anställning som rektor på Northwestern Bible College i Minneapolis, Minnesota – han var den dittills yngste universitetsrektorn i USA någonsin.

4. Efter en väckelse i Los Angeles där också hollywoodstjärnor blivit omvända, blev Graham överrumplad av en skara reportrar och fotografer. När Graham frågade vad som stod på fick han svaret från en reporter: “Du har just fått en kyss av William Randolph Hearst.”Den mäktige tidningsmogulen hade sänt bud om att hans reportrar skulle ”göra reklam” för Graham. Inom några dagar fick väckelsekampanjen omfattande bevakning av Hearsts alla olika tidningar, landsomfattande tidskrifter och nyhetsbyråer. Graham träffade aldrig Hearst och ingen vet varför han var så intresserad av evangelisten. Men följden av denna mediabevakning blev att Graham snart gick från att vara tältmötesevangelist till en rikskändis.

5. Grahams verksamhet utsattes för kritik under mitten av 1950-talet på grund av hans ”evangelisationssamarbete”. Graham började ta emot icke-evangeliskt stöd och finansiering från liberala protestantiska kyrkor och samfund. Detta val gjorde att han tvingades rekommendera de som blev omvända på hans väckelsekampanjer att gå till både konservativa och icke-konservativa kyrkor.

6. 1955 bjöd Graham in Martin Luther King Jr. att vara med och predika under hans 16-veckors väckelsekampanj i New York City, där 2,3 miljoner samlades på Madison Square Garden, Yankee Stadium och Times Square för att lyssna på dem. Graham säger i sin autobiografi att han och King blev mycket nära vänner och att han till sist blev en av de få som kunde säga ”Mike” till King, ett smeknamn som denne endast bad sina närmaste vänner att använda om honom. 1963 gick Graham i borgen för att King skulle bli släppt ur häktet under demonstrationerna för medborgerliga rättigheter i Birmingham.

7. I början av 1980-talet sa Graham att han planerade att ägna resten av sitt liv åt att predika evangeliet och arbeta för global avveckling av kärnvapen. I en intervju med Sojourners, sa Graham: ”Kommer kapprustningen leda till global kärnvapenkatastrof om den inte stoppas? Om jag ska vara helt ärlig så är svaret nästan med säkerhet ja.”

8. Ingen annan amerikan har sovit i Vita husets Lincoln-sovrum mer än Graham, som ofta kallades ”presidenternas pastor”. Graham har känt eller haft privata möten med alla USA:s presidenter från Truman till Obama. Han stod särskilt nära Eisenhower (som kallade på Graham när han låg på dödsbädden) och Nixon. Han förestod minnesgudstjänsterna för president Lyndon Johnson 1973 och talade vid president Richard Nixons begravning 1994. Den ende presidenten som inte gillade Graham, som evangelisten själv ofta anmärkte, var Truman. Truman kallade Graham för en ”förfalskning” och sa ”han var aldrig min vän när jag var president.”

9. Graham mottog många hedersutmärkelser, bl. a. Presidential Medal of Freedom (det högsta priset en civilperson kan få), Congressional Gold Medal, en hedersdubbning till riddare i Order of the British Empire och en stjärna på Hollywood Walk of Fame. Han var också den förste icke-musikern som inkluderats i Gospel Music Hall of Fame. Han fick denna ära 1999 för att han gett så många kristna artister möjlighet att framträda på hans evenemang.

Joe Carter är en av redaktörerna på The Gospel Coalition, redaktör till NIV Lifehacks Bible och en av författarna till How to Argue Like Jesus: Learning Persuasion from History’s Greatest Communicator. Han tjänar som äldste i Grace Hill Church i Herndon, Virginia. Du kan följa honom på Twitter.