Den hemliga församlingen i Arabien: en titt på insidan

Den hemliga församlingen i Arabien: en titt på insidan

Här är mer om den underjordiska församlingen och Boutros B. som vi publicerade om i veckan.

Den här artikeln är baserad på information som en observatör med anslutning till HeartCry har samlat om den underjordiska församlingen på Arabiska halvön.

Kristendomen i Arabien

En genomgående studie av Nya testamentet visar att kristendomen hade en stark början i Mellanöstern. Faktum är att det inte var förrän på mitten av 600-talet som islam blev den dominerande religionen i området. Men eftersom islam grundades i en kultur som starkt baserades på stammar spred den sig snabbt och rotade sig djupt på livets alla områden. Därför är det extremt svårt för araber att skilja mellan islam som religion och deras egen kulturella identitet. Att som muslim ifrågasätta islam går inte bara emot alla kulturella instinkter utan medför även en otrolig personlig fara.

På den Arabiska halvön är islam lag. Den islamska sharia, eller islamska lagen, är en allomfattande religiös lag (som hämtats från Koranen och Muhammeds liv) som styr livets alla områden, från klädsel till regering. När en muslim offentligt bekänner tro till Kristus anklagas denne för apostasi och blir lagligen dömd till döden. Men i många fall blir de mördade av någon av deras egna familjemedlemmar.

Trots dessa svårigheter flockas många till Kristus. Alla har en egen historia — en del har kommit på grund av en dröm eller en syn, andra genom direkt påverkan från en missionär eller arabisk troende. Dessa inhemska arabiska konvertiter, som kallas ‘Troende från Muslimsk Bakgrund’ (eller TMB:er) möts i hemlighet i små underjordiska husförsamlingar. Här följer en berättelse från en missionär som besökte en sådan hemlig församling på Arabiska halvön.

En titt på insidan

“Just när det började skymma gav några bröder och jag oss av till huset där församlingen skulle mötas. Efter att ha gått en bit stannade en broder plötsligt och viskade genom mörkret: ‘vi kan inte gå in alla på samma gång. Vänta här i tre minuter och kom sedan efter.’ Jag stod och väntade i skydd av en gränd och såg deras skuggfigurer bli mindre då de gick längre bort. Jag sneglade på mitt armbandsur och stack ut huvudet från gränden innan jag följde efter dem. Efter att ha gått ungefär 800 meter såg jag dem gå in i ett svagt upplyst hus.

“När jag kom in i huset såg jag cirka 20 män i rummet. De tillbad tyst, men med uppenbar passion. Deras tillbedjan var vackrare än någon av alla de extravaganta lovsångsband jag någonsin sett. Dessa människor tillbad Gud i vetskapen om att de vilket ögonblick som helst skulle kunna bli upptäckta och dödade.

“Eftersom jag lade märke till att det inte fanns några kvinnor i rummet lutade jag mig över till min vän för att dela med mig av denna observation. Han försäkrade mig om att det fanns precis lika många kvinnor (om inte mer), men de möttes separat, både av kulturella- och säkerhetsskäl. Om någon av grupperna skulle upptäckas hade barnen fortfarande en förälder som kunde ta hand om dem. Nyligen hade en kvinna från en stad i närheten blivit upptäckt av sin familj och sedan bränd levande på grund av hennes lojalitet till Kristus. Genom Herrens godhet var hennes man och barn inte hemma, utan kunde fly till ett annat land och starta ett nytt liv.

“Som församlingen i Apostlagärningarna möttes dessa människor i kärlek för att tillbe, dela Herrens Nattvard, studera Bibeln, uppmuntra varandra och berätta berättelser om Guds trofasthet genom svårigheter och förföljelser. Denna församling vet ingenting av vår tids ‘komplicerade kristendom’ och har inte någon plats för aktiviteter och program. För dem är Gud allt som behövs.”

Förföljelse öppnar en dörr

Just den här husförsamlingen hade mött stora svårigheter från islamistiska extremistgrupper. Under det senaste året hade alla dess ledare tvingats fly landet. Därför har denna församling inte något bibliskt ledarskap eller stadig undervisning, de är som får utan herde.

Men en av HeartCrys arabiska missionärer, Boutros B., har fått möjligheten att flytta till detta otroligt mörka och fientliga land och bli den nya pastorn. Han och hans fru har länge haft en börda från Gud att nå detta land, och har nu äntligen planer på att flytta dit permanent i början av oktober. Be gärna för dem och deras nya församling — att Gud skulle:

• ge dem en tillräcklig plattform som täckmantel för verksamheten
• skydda dem och församlingen på ett övernaturligt sätt från skada
• hälla ut ett överflöd av nåd, kraft och gåvor över folket
• få Evangeliet att snabbt spridas över landet
• resa upp starka ledare som vill ge sina liv för församlingen

Boutros B. tjänar som missionär med vår samarbetspartner HeartCry Missionary Society som grundades av Paul Washer.