Hur Gud mötte mig i min djupaste smärta

Hur Gud mötte mig i min djupaste smärta

Eliana Joy Davis föddes 13 december 2014 klockan 00:30 – tre månader innan beräknat datum. Några dagar tidigare hade min fru Rachel åkt på kontroll efter att inte ha känt vår bebis röra sig som hon normalt brukade. Det var kvällstid i Qatar där jag varit anställd i flera månader, när jag fick ett videosamtal på min dator.

Jag glömmer aldrig den stunden. Rachel låg i en sjukhussäng med min mamma och bror vid sidan, och höll tillbaka tårarna då hon berättade nyheten. Hjärtat slog inte. Eliana skulle födas livlös. Det var måndag kväll. Sent på onsdagen återförenades jag med min fru i Kalifornien. På fredag morgon började läkarna igångsättningen.

Annorlunda förlossning

Det tog 14 timmar för förlossningen att bli klar. Genom Guds barmhärtighet gick förloppet så smidigt det bara kunde. Den dagen på sjukhuset var mycket annorlunda jämfört med vid vår förstfödde son, Graedons, födelse. Den var längre och tystare. Vårt rum var mindre upptaget. Det var färre monitorer. Särskilt den som mäter barnets puls lyste med sin frånvaro. När stunden slutligen var inne var bara läkaren och en sköterska där. Ingen assisterande personal var där för att ta emot vår bebis. Ingen barnläkare kom in för att utföra en första undersökning av livsviktiga organ. Det mest smärtsamma var hur inget spädbarnsskrik skar igenom rummets tystnad. Det enda ljudet var Rachel och jag som okontrollerat snyftade och höll om varandra i sorg. Jag ringde min mamma för att låta henne veta att Eliana kommit ut. Medan sköterskan badade henne och lindade in henne i filtar för nyfödda, gjorde läkaren de sista kontrollerna av Rachels hälsa för att sedan gå till en annan förlossningssal. Strax därefter räckte sköterskan över Eliana till min fru innan hon lämnade oss ensamma för att tillbringa vår enda stund med vår dotter på denna jord.

Till en början var jag rädd för att möta Eliana. Jag visste inte hur hon skulle se ut. Hur hon skulle kännas. Rädslorna försvann när Rachel tog henne i sina armar och sa, med gråt i halsen: ”Åh, hon är så vacker”. Det var sant. Eliana var vacker. Vid 26 veckor var hennes ögon, näsa och läppar mycket lika Graedons när han var nyfödd. Hennes ansikte var fridfullt. Rachel och jag satt där och såg på vår dotter och förundrades av hur vacker Guds skapelse är. Efter ett tag räckte Rachel över den dotter jag längtat efter att få hålla under de senaste sex månaderna. Aldrig i hela mitt liv har jag någonsin erfarit den obeskrivliga blandningen av sorg och glädje så mycket som då. Detta var min lilla flicka – en vacker gåva från Gud till en så oförtjänt man.

Avskedet

Min pappa och mamma kom till sjukhuset med mina bröder och systrar som bodde i trakten. Alla fick hålla Eliana. Min mamma vaggade henne i sjukhusstolen, precis som hon gjorde med oss som barn och precis som hon nu gör med alla sina andra barnbarn. I två timmar delade vi många tårar och många sorger. Min bror och pappa bad för oss och sedan lämnade de Rachel och mig för att ta vårt sista avsked. Vi båda höll henne och talade till henne igen. Sedan klev jag ner i sängen bredvid min fru och tillsammans sjöng vi min favoritpsalm för Eliana, som jag brukar sjunga för Graedon när jag vaggar honom till sömns: Come, Thou Fount of Every Blessing.

Sköterskan kom för att ta oss från förlossningsavdelningen till BB. Vi lade Eliana i krubban och samlade våra tillhörigheter för att lämna rummet. Det var några ytterligare saker som jag behövde gå tillbaka för att hämta upp. När jag gjorde det var rummet tomt och Eliana låg i krubban där sköterskan så småningom skulle ta avtryck av hennes händer och fötter. Jag samlade våra sista tillhörigheter och ställde mig vid min dotters sida och tittade på hennes ansikte. Jag ville inte lämna henne bakom mig. Jag visste inte hur jag skulle säga hejdå. Jag lutade mig över henne och viskade ett sista ”Jag älskar dig” och sedan vände jag mig och lämnade rummet.

Det var det svåraste, mest smärtsamma jag någonsin gjort.

Finna nåd mitt i lidandet

Hur klarar man en sådan upplevelse? Hur håller man modet uppe under tyngden av sorg som hotar att krossa? Min fru och jag har funnit att Gud ger nåd för var stund och tro för var dag. Från de första minuterna av vårt videosamtal har Gud gett Rachel och mig ett mått av hopp och glädje som vuxit ännu starkare i dagarna efter. Han har översvämmat våra liv med sanningar från böner, samtal, mejl och telefonsamtal från släkt och vänner över hela världen. En vecka efter Elianas födelse lade vi henne till ro i en grav som mina far- och morföräldrar donerat. Under hennes begravningsgudstjänst hade jag tillfället att dela följande sanningar som Gud har använt för att bevara och uppmuntra oss under dessa svåra dagar.

  1. Gud var och är absolut suverän och oupphörligt god.

Ingenting överraskar Gud. Han vet och förordnar vad som händer i denna värld, och allt han gör är gott. Vi kan verkligen inte förstå exakt varför Gud valde att ta Eliana när han gjorde det, men vi har känt en oneklig förvissning och frid i att veta att hennes bortgång inte var ett misstag. En av texterna jag läste på Elianas begravning var Psalm 139:13-16:

Du har skapat mina njurar, du vävde mig i moderlivet. Jag tackar dig för att jag är så underbart skapad. Underbara är dina verk, min själ vet det så väl. Benen i min kropp var inte osynliga för dig när jag formades i det fördolda, när jag bildades i jordens djup. Dina ögon såg mig när jag bara var ett foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, formade innan någon av dem hade kommit.

Att Gud planerade varenda en av Elianas dagar – alla 26 veckor – är en enastående sanning. Det var aldrig Guds plan att Eliana skulle leva utanför Rachels livmoder här på jorden. Han lät henne få nästan sju månader av trygghet och välbefinnande med sin mamma och tog sedan hem henne. Detta var inget misstag. Det var Guds goda plan för hennes liv. Psalm 119:68 säger ”Du är god och gör det goda”. I Jobs bok kommer Gud till sin tvivlande och lidande tjänare som upplevt mer förlust på en och samma dag än vad de flesta kommer genomgå under ett helt liv. Förvånande nog ger han inte Job en analys med anledning efter anledning till att allt detta hänt honom. Istället låter han Job se och skåda hans äras och suveränitets storslagenhet. Job 38:4-11 säger:

Var var du när jag lade jordens grund? Svara, om du vet och förstår. Vem bestämde dess mått? Du vet ju! Och vem spände mätsnöret över den? Var fick dess grundpelare fäste? Vem lade dess hörnsten, medan morgonstjärnorna sjöng tillsammans och alla Guds söner ropade av glädje? Vem satte dörrar för havet när det bröt fram ur moderlivet, när jag gav det moln till kläder och dimman till linda, när jag bestämde dess gräns och satte bom och dörrar och sade: ”Hit men inte längre, här ska dina stolta vågor lägga sig”?

När livets händelser inte kan förklaras finns det stort hopp i att veta att vi tjänar en Gud som alltid har kontrollen. Samme Gud som befallde de stolta vågorna: ”Hit men inte längre” är samme Gud som viskade till Eliana: ”Det är bara så här långt du kommer, min lilla flicka – jag tar hem dig.” Om det inte vore för sanningen att Gud är absolut suverän i allting, skulle Rachel och jag med säkerhet bli helt förstörda av sorg och förtvivlan. Men vi ser att Elianas död inte var ett misstag. Den var inte meningslös. Nej, hennes liv och död är en del av Guds verks mästerliga väv i mänsklighetens historia och den kommande evigheten.

  1. Inte bara är Gud fullständigt suverän och oupphörligt god, han vet också intimt vad det innebär att lida.

För två år sedan såg Rachel och jag fram emot julglädjen genom att välkomna vår förstfödde son Graedons födelse. Jag tänkte ofta på det faktum att Gud visste vilken överväldigande glädje som en far känner inför sin sons födelse. Nästan direkt efter att ha hört om Elianas bortgång lade Gud på mitt hjärta sanningen att han också vet vilken sorg en far känner efter att ha förlorat sitt barn.

Visst finns ett mått av allvar i julens glädje när man betänker att Kristus kom för att bli dödad för Guds folks skull. Det var alltid Guds plan att hans Son skulle dö. Så deltar han intimt i vårt lidande och förlust. Kristus själv var en smärtornas man. Hebreerbrevets författare poängterar att Kristus är vår fullkomlige överstepräst och Frälsare för att han kan identifiera sig med oss i vårt lidande och svaghet (Hebr 2:9-18). Gud är inte likgiltig. Han är inte långt borta, högt upp. Han är alltid nära och vet allting, med oss i vår smärta och sorg. Han är i sanning Immanuel.

  1. Rachel och jag har haft stor glädje i förvissningen om Elianas eviga säkerhet.

Även om vi sörjer det liv vi förlorat med henne på jorden, prisar vi Gud för det liv hon vunnit i himlen. Vår djupaste bön för vår son, Graedon – precis som för Eliana när hon levde i magen – är att Gud ska ge honom tro och omvändelse som leder till frälsning. Graedon lever i en värld av uppror och synd. Han behöver en Frälsare. Han behöver veta och tro på evangeliets skönhet – att Kristus kom för att ge syndernas förlåtelse genom sitt liv, sin död och uppståndelse.

Detta är vår djupaste längtan och bön för Graedon och Gud besvarade denna bön för Eliana. Hennes djupaste behov var inte att bli buren och uppfostrad av sina jordiska föräldrar, utan istället att känna och älska sin Frälsare. Gud gav henne 26 veckor att leva i Rachels mage, höra och känna sina föräldrars, sin brors, far- och morföräldrars, fastrars, mostrars, farbröders, morbröders och kusiners röster. Sedan tog han henne och ställde henne öga mot öga med hennes Herre och Frälsare.

Vilket liv! Vilken arvedel! Vårt framtida hopp är hennes nuvarande verklighet. Livet är hennes, i överflöd. Hon kommer aldrig smaka sorgen. Aldrig se våldet. Aldrig frukta döden. Aldrig känna dödens udd. Hennes del var inget lidande, bara vinst. Detta är på grund av Guds goda nåd – på grund av Kristi fullbordade verk. Dessa sanningar fyller Rachels och mitt hjärta med obeskrivlig fröjd mitt i all djup sorg. Gud försåg och tog hand om vår dotter på ett sätt som vi inte kunde, och det är vi evigt tacksamma för. Vi lät även 1 Petrus 1:3-4 bli uppläst på Elianas begravning:

Välsignad är vår Herre Jesu Kristi Gud och Far! I sin stora barmhärtighet har han genom Jesu Kristi uppståndelse från de döda fött oss på nytt till ett levande hopp, till ett arv som aldrig kan förstöras, fläckas eller vissna och som förvaras åt er i himlen.

Så jublar vi, då vi vet att vi en dag ska hålla vår dotter i en evighet utan sorg eller förlust. Och vi sörjer, men inte som de som saknar hopp (1 Thess 4:13).

Elianas mellannamn kommer från hennes moster Rebecca – Rachels tvillingsyster – en underbar troende kvinna vars liv kännetecknas av glädje och att tjäna andra. Namnet Eliana betyder ”Gud har svarat”. Under dagarna och veckorna som följde efter hennes död har vi frågat oss varför Gud skulle ta henne så snart. På den här sidan av evigheten kanske vi aldrig helt får veta det. Men vi vet att Gud har svarat – en gång för alla – i sin Son, vars liv, död och uppståndelse har slukat upp döden och säkrat evigt liv för alla som åkallar hans namn.

Alan Davis arbetar inom avtalshantering med amerikanska flygvapnet. Han och hans fru Rachel har varit gifta i fem år och har en två år gammal son vid namn Graedon. Just nu bor de i norra Italien och går till Serenissima Bible Church.