I samma stund jublade Jesus (andakt av Charles Spurgeon)

I samma stund jublade Jesus (andakt av Charles Spurgeon)

”I samma stund jublade Jesus i den helige Ande.”
Lukas 10:21

Frälsaren var en ”smärtornas man”, men varje eftertänksamt sinne har upptäckt att han djupast in i själen hade en outtömlig skattkammare av finaste himmelsk glädje. Det har inte funnits någon i hela mänsklighetens historia som haft en djupare, renare och mer varaktig frid än vår Herre Jesus Kristus. Han var ”smord med glädjens olja, mer än sina medbröder”. Hans enorma välvilja måste, till sin natur, ha skänkt honom den djupaste möjliga glädje, för välvilja är glädje.

Det fanns ett antal tillfällen då denna glädje visade sig på ett särskilt sätt. ”I samma stund jublade Jesus i den helige Ande och sade: ’Jag prisar dig, Fader, du himlens och jordens Herre.’” Kristus hade sina sånger, även om det var nattsvart för honom; även om hans ansikte blev vanställt och hans blick hade förlorat sitt sken av jordisk lycka, sken det ändå ibland till med en makalös prakt och förnöjelse som inget annat, då han tänkte på lönen han skulle få för sin möda, och mitt i församlingen sjöng sitt lov till Gud.

I detta är Herren Jesus en välsignad bild av sin församling på jorden. I denna stund förväntar sig församlingen att få dela sin Herres lidande och vandra på en väg full av törnen och tistlar. Genom mycken vedermöda kämpar hon för att komma fram till segerkransen. Att bära korset är hennes uppdrag, och att bli hånad och räknad som en främling av hennes mors barn är hennes lott.

Men ändå har församlingen en djup källa av glädje, som ingen kan dricka förutom hennes egna barn. Där finns många lager av vin, olja och korn, gömda mitt i Jerusalem, som Guds heliga för evigt blir uppehållna av och livnär sig på. Och ibland får vi våra perioder, precis som Frälsaren, då vi känner en intensiv fröjd, för ”en ström går fram med flöden som ger glädje åt Guds stad”.

Även om vi befinner oss i landsflykt, fröjdas vi i vår Konung; ja i honom jublar vi högt, när vi reser våra banér i hans namn.