Låt glädje blandas med sorg denna mors dag

Låt glädje blandas med sorg denna mors dag

Mors dag. Få högtider kan konkurrera med denna dags känslomässiga toppar och dalar. Som barn älskade jag den. Min pappa brukade ”laga” frukost med oss (eller springa till McDonald’s och köpa pannkakor) och så ”överraskade” vi mamma med frukost på sängen. Ett år gav min bror och jag mamma en kaffeburk full med mask – på samma bricka som frukosten – på sängen. Hon blev verkligen glad – hon ville ha mer mask för att lägga ut i trädgården. Mors dag var full av kärlek och glada minnen.

När jag födde vårt första barn och blev mamma var det dagen före mors dag. Hela staben med läkare och sjuksköterskor hurrade och min matbricka fick en medföljande ros. Det kändes som om hela världen firade tillsammans med mig.

Smärtan som uppstår på mors dag

Men mors dag är inte en glädjefest för alla. För många medför den en outhärdlig smärta: för min vän som förlorade ett barn detta år, en annan vän som firar sin sista mors dag med sin döende mamma, mina vänner som gärna skulle vilja bli mödrar men inte kan, mina vänner som haft övergreppsbenägna mammor, mina vänner vars vuxna barn förskjutit dem. Dessa situationer är enormt svåra och mors dag kan inte bidra till annat än att förvärra eländet.

Hur bör vi då betrakta mors dag? Församlingar, pastorer, vänner och familjer brottas med denna fråga varje år. Ska vi strunta i de som lider och bara fortsätta fira? Dämpar vi firandet i förhoppning att minska smärtan hos de som finns ibland oss? Kanske är det bättre att ställa en djupare fråga: Bör det förvåna oss att en så stark glädje och sorg ingår i moderskapet?

Vi skulle inte bli förvånade om vi kände till vår historia.

Moderskap i den stora berättelsen

Guds första nedskrivna ord till Adam och Eva hade att göra med moderskap: ”Var fruktsamma och föröka er” (1 Mos 1:28). Moderskap fanns med i Eden och det borde ha varit en ren glädje. Men efter att paret syndat, avkunnade Gud påföljderna för deras uppror. Till Eva sa han: ”Jag skall göra din möda stor när du blir havande. Med smärta skall du föda dina barn” (1 Mos 3:16). Denna smärta är inte bara den fysiska smärtan vid förlossningen, utan också allt som är smärtsamt med barnafödandet och moderskapet: missfall, infertilitet, plötslig spädbarnsdöd, abort, upproriska barn – ja, listan kan göras lång.

Men vi slutar ju inte läsa i Första Mosebok 3:16 – historien fortsätter. Fyra verser längre fram läser vi: ”Mannen gav sin hustru namnet Eva, ty hon blev moder till allt levande” (1 Mos 3:20). Trots förbannelsen kom liv, och återlösningen skulle komma genom liv. Det första som sker efter att Adam och Eva drivs ut ur Eden är en födelse – Guds nåd mitt i förbannelsen.

Så småningom kom Kristus själv: ”född av en kvinna” för att bringa frälsning åt sitt folk och bryta förbannelsen (Gal 4:4; jfr. 1 Mos 3:15). Men ända tills allt till sist blir återlöst, finns förbannelsens skadliga effekter kvar hos oss. Moderskapet är fortfarande en blandning av stor glädje och enorm smärta. Vi lever i en tid som tvingar oss sörja över allt som är trasigt och samtidigt glädjas över allt som är gott och rätt.

Denna mors dag, gråt över dig själv och de du känner som sörjer p. g. a. infertilitet, missfall, aborter, barn som sagt upp kontakten och andra konsekvenser av förbannelsen. Men gläds samtidigt för allt gott och rätt i moderskapet som lyser som ett vittnesbörd för Guds godhet, barmhärtighet och återlösning. Fira livet, hylla det lovvärda som gjorts av mammor i din omgivning och prisa Gud för att han en dag, slutgiltigt och fullständigt, kommer lägga allt till rätta och torka varje tår från våra ögon.

Courtney Doctor har en magisterexamen inom praktisk teologi från Covenant Theological Seminary sedan 2013 och tjänar som föreståndare för kvinnoverksamheten på Kirk of the Hills i St. Louis. Hennes längtan är att studera, undervisa och tillämpa Guds Ord. Hon är en bibellärare, talar på konferenser och retreater och har skrivit boken From Garden to Glory: A Bible Study on the Bible’s Story (CDM 2016). Hennes man, Craig, är också medarbetare i Kirk of the Hills som pastor för mansverksamheten och administration. De har fyra barn (Austin, Bradon, Shelby och Rebecca) och två fantastiska svärdöttrar (Ruth och Jordan). Du kan finna henne på TwitterFacebook eller hennes hemsida.