One2One: att läsa Bibeln två och två – en underskattad möjlighet

One2One: att läsa Bibeln två och två – en underskattad möjlighet

Tänk om alla i din församling läste Bibeln regelbundet. ”Alla?” kanske du säger. ”Inte ens jag gör ju det.” Men om det hände i din församling, tror du att den skulle bli mer Kristuslik?

Tänk om alla i din församling regelbundet evangeliserade bland människor i sin närhet. ”Det kan väl vissa göra, men absolut inte de flesta,” tänker du. Och du känner att du börjar svettas, för du ser inte dig själv som en person som evangeliserar. Vi vet alla vilka i vår omgivning som är bäst på att evangelisera, ”men så där kan nog inte alla göra,” tänker vi. Men tänk om vi faktiskt gjorde det? Tänk om vi alla försökte nå en annan människa med evangeliet?

Tänk om alla i din församling visste hur man hjälper andra att växa som lärjungar. Det kan du ju drömma om, skrattar du. Lärjungaträning är pastorns jobb. Han är utbildad till det. Men tänk om du skulle kunna lära dig det? Tänk om det fanns ett enkelt sätt att hjälpa dig själv och andra att växa i tron?

I min erfarenhet av lokalt församlingsarbete har jag upptäckt ett enkelt tillvägagångssätt som Gud i sin nåd använder för att uppmuntra oss att läsa Bibeln, evangelisera och hjälpa varandra att växa som lärjungar. Det kallas för One2One – att läsa Bibeln två och två.

Två människor + en Bibel + regelbundna träffar = evangeliet bär frukt

Att läsa Bibeln två och två är inte komplicerat. Det hela handlar om att två personer träffas regelbundet för att tillsammans läsa igenom en bok i Bibeln.

De kan ses en gång i veckan eller varannan vecka. Vid träffarna gör de ett par saker: de ber, läser ett avsnitt tillsammans, ställer enkla frågor som går ut på att observera, tolka och tillämpa, ber igen och bestämmer slutligen en tid när de ska ses för att läsa nästa avsnitt. De fortsätter träffas tills de har läst klart hela boken tillsammans.

Det här enkla upplägget får människor att läsa Bibeln regelbundet. Det är också bra när vi stöter på avsnitt som är svåra att förstå. Tänk på dina vänner som låter bli att läsa Bibeln för att de hänger upp sig på lagarna i Tredje Moseboken, de mindre profeterna eller Paulus undervisning om Andens gåvor. Och tänk på de texter som ofta gör dig själv förvirrad.

Att läsa Bibeln tillsammans med någon annan är oerhört uppmuntrande. Ni kanske båda har samma frågor. Eller så har en av er ett svar. Eller så kan ni göra efterforskningar var för sig och berätta vad ni har kommit fram till nästa gång ni ses.

Tillsammans med en vän är det inte jobbigt att läsa Bibeln. Det är faktiskt givande.

Att läsa Bibeln som ett sätt att evangelisera

Att läsa Bibeln två och två är också ett effektivt sätt att dela evangeliet med någon som inte tror på Jesus. Jag har till exempel vänner som är intresserade av själva tron men inte gillar vad kristendomen lär. Deras invändningar beror nästan alltid på att de lyssnar till vad andra icke-kristna kritiker säger, utan att själva gå till ursprungskällan (Bibeln).

Jag säger till dem att de inte kan döma ut någonting som de inte själva har läst. Sedan frågar jag om de vill läsa Bibeln tillsammans med mig.

Sist jag gjorde det och kvinnan som jag läste med fick se hur Jesus undervisade, helade människor och tjänade andra blev hon tvungen att erkänna att han faktiskt är gudomlig och helig. När vi läste Markusevangeliet och kom till det ställe där Jesus blev förrådd, ställdes inför rätta och korsfästes så grät hon. Hur kunde hans vänner svika honom?!

Under de veckor vi träffades arbetade Herren långsamt med min väns hjärta och förde henne till omvändelse och tro.

Att läsa Bibeln som lärjungaträning

När någon omvänder sig och kommer till tro på Jesus Kristus är det viktigt att han eller hon inte slutar läsa Bibeln. Vi måste fortsätta växa som lärjungar – det gäller både den som just kommit till tro och den som varit kristen länge.

Så jag uppmuntrade min vän att vandra vidare på lärjungaskapets väg genom att välja en ny bibelbok att läsa och upptäcka tillsammans med någon annan.

När hon läser Bibeln allt mer tillsammans med andra kristna växer hon som lärjunge, på så sätt att hon lär sig mer om Gud och hans frälsning i Jesus. Hon växer som lärjunge i och med att hon upptäcker hur hon ska leva ett helgat liv som gläder Gud. Och hon växer som lärjunge genom att hon får en djupare förståelse av Bibeln, så att hon själv också kan evangelisera. Var vi än befinner oss på lärjungaskapets väg hjälper bibelläsningen oss alltid att växa (jfr 2 Tim 3:16–17).

Att läsa Bibeln två och två är inte den enda möjligheten att evangelisera och hjälpa människor att växa som lärjungar. Men om vi har kört fast och inte vet vad vi ska göra på dessa områden så är det här en bra start. Om vi gör det till en regelbunden vana kommer fler i församlingen – och också vi själva – att läsa Bibeln, evangelisera och träna lärjungar. Det må vara ett enkelt tillvägagångssätt, men frukten är evig.

Colleen McFadden utbildar kvinnor till bibellärare inom Charles Simeon Trust. Hon leder också arbetet bland kvinnor i sin hemförsamling, Trinity Community Church, strax utanför Philadelphia.

 

Publicerad med tillstånd av The Gospel Coalition.

Originalets titel: The Underrated Potential of One-to-One Bible Reading. https://www.thegospelcoalition.org/article/one-to-one-bible-reading/

Översättning: Ulrika Norberg

Se även:

NYTT MATERIAL FÖR EVANGELISATION OCH LÄRJUNGATRÄNING: ONE2ONE: ATT LÄSA BIBELN TILLSAMMANS

https://evangeliecentrerat.se/one2one-lasa-bibeln-tillsammans/