Ser tillbaka

Ser tillbaka

Denna bild togs 1990 i staden Lima i Peru. Det var en tid av oroligheter och fattigdom. Den peruanska regeringens krig mot den kommunistiska rebellgruppen Sendero Luminoso (”Den lysande stigen”) hade förstört landet. Ekonomin var utarmad, extrem fattigdom var vardag och 23 000 människor dog till följd av kriget. Som alltid genom historien är det barnen som får lida mest när ekonomiska och sociala tragedier slår till. Limas grymma och farliga gator blev hem åt tusentals barn.

En kväll då missionären Paul Washer predikade i en av Limas många stadsparker, lade han märke till att det rörde sig under en stor buske. Vid en närmare titt upptäckte han att tre små barn och ett spädbarn låg där hopkurade och sov. Den kvällen började HeartCry ge mat och tjäna barnen i parken. Så småningom växte barngruppen till femtio och strax var de nästan hundra.

På kvällarna brukade broder Paul, tillsammans med de unga medlemmarna i en ny församling som han höll på att plantera, lasta 200-literstunnor fulla med havregryn i en gammal lånad ambulans och föra maten till barnen i parken. Efter en varm måltid lekte de lekar och berättade Evangeliet för de som ville höra. Med tiden började flera av de större församlingarna och kristna verksamheterna i Peru lägga märke till den lilla kristna gruppen och rördes av Guds Ande till att ta över verksamheten.

Det var en lärorik tid för broder Paul och alla kristna som var inblandade. De lärde sig att världen kan vara, och ofta är, en mycket mörk och skrämmande plats. Men de lärde sig också att det inte finns någon plats som är för mörk för att ljuset från Evangeliet om Jesus Kristus ska kunna förvandla den – när kristna sträcker ut en hand i kärlek.

 

d29zx6g_1fzwgfng9_b[1]Paul Washer tjänade som missionär i Peru under tio års tid, då han också grundade HeartCry Missionary Society för att stödja peruanska församlingsplanterare. Paul tjänar nu som en av arbetarna i HeartCry Missionary Society och organisationen stödjer missionärer över hela världen. Han och hans fru, Charo, har fyra barn: Ian, Evan, Rowan och Bronwyn. Två av hans böcker finns översatta till svenska och kan beställas på förlaget Reformedias webbshop: Det allra viktigaste och Ett nytt hjärta.