Spurgeon-andakt: De har ingen rot

Spurgeon-andakt: De har ingen rot

“De har ingen rot.”

— Luk 8:13

 

Min själ, rannsaka dig själv denna morgon i ljuset av denna text. Du har tagit emot ordet med glädje; dina känslor har blivit upprörda och det har gjort ett livligt intryck på dig; men, kom ihåg att det är en sak att ta emot ordet i örat, och en annan sak att ta emot Jesus i hela sin själ; ytliga känslor är ofta kopplade till ett hårt inre, och ett livligt intryck från ordet är inte alltid varaktigt.

I liknelsen föll en del av sådden på stenig mark, med ett tunt lager jord över; när så fröet började slå rot, hindrades växten neråt av den hårda stenen och därför gick all styrka åt att skjuta sitt gröna skott så högt som det gick, men då den inte hade någon saft på insidan som den skulle fått av att roten tagit upp näring, vissnade den bort.

Gäller detta mig? Har jag gjort en fin uppvisning i köttet utan att ha ett motsvarande inre liv? God växt sker både uppåt och neråt samtidigt. Är jag rotad i ärlig trohet och kärlek till Jesus? Om mitt hjärta förblir omjukat och obefruktat av nåden, kan det goda fröet gro en liten tid, men till slut är det dömt att vissna, eftersom det inte kan blomma ut på ett stenigt, obearbetat, ohelgat hjärta. Låt mig fasa för en gudfruktighet som växer så snabbt och utan varaktighet som Jonas ricinbuske; låt mig beräkna kostnaden av att bli en Jesu efterföljare, över allt annat, låt mig känna hans helige Andes styrka, så har jag en ihållande och varaktig säd i min själ.

Om mitt sinne förblir lika hårt som det var av naturen, kommer prövningens sol att bränna och mitt hårda hjärta kommer hjälpa hettan att drabba det dåligt skyddade fröet ännu mer, och min fromhet dör snart, och min förtvivlan blir fruktansvärd; därför, O himmelske Såningsman, plöj upp mig först, och kasta sedan sanningen in i mig, och låt mig ge Dig en rik skörd.