Uppdatering från Dr. Andrew

Uppdatering från Dr. Andrew

Här är en berättelse från Dr. Andrews arbete.

Jag vill berätta att vi har fått en ny broder i Kristus! Detta är historien om Ahmed och hur han vände sig bort från islam och började följa Jesus. Denna berättelse är ett av många exempel på hur Herren trofast verkar i arabvärlden…

Ahmeds berättelse börjar med en nyfikenhet och hunger, precis som för många andra muslimer här och över hela arabvärlden. Han var nyfiken och hungrig att få veta mer om den kristna tron, men hade många frågor och behövde någon som var villig att ta risken och tiden att tala med honom. En dag mötte Ahmed en arabisk kristen man som var villig att öppna sig för honom om sin kristna tro och svara på några av de frågor som Ahmed hade på sitt hjärta. De talade i timmar om islam och kristendomen men det fanns en del frågor som den kristne mannen inte kunde svara på eftersom han inte visste tillräckligt mycket om islam. Den kristne mannen hänvisade då Ahmed till några lokala kontakter som kunde svara på alla dessa frågor. Jag var en av dessa lokala kontakter som höll på med mitt “underjordiska” arbete i närheten.

Jag och två andra träffade Ahmed för första gången den 12 januari 2012. Vi pratade i två och en halv timme och svarade på alla hans frågor. Hans två huvudfrågor gällde följande:

Orsaken bakom korset
Språket som Bibeln har i Höga visan

Bara för att ni ska förstå den andra frågan. Muslimer har väldigt svårt med och missförstår Höga visan och dess beskrivning av en kvinnas kroppsdelar, eftersom detta ses som skamligt i islam. För att förtydliga detta missförstånd måste vi, som kristna, förklara och visa dem vad Bibeln lär om kvinnor i dess helhet. Vi visade honom att kvinnor inte beskrivs som sexuella varelser i Bibeln, utan de ska älskas, hedras och respekteras. Min fråga till Ahmed var: “Varför är det skamligt för Bibeln att nämna kvinnliga kroppsdelar, men inte manliga kroppsdelar? Svaret är helt enkelt att islam har lärt dig att se kvinnor endast som sexobjekt. Så innan du läser Höga visan måste du förstå och se kvinnor på rätt sätt, som Bibeln lär.”

Efter detta möte fortsatte jag och andra medarbetare i södra landet träffa Ahmed och byggde en vänskap med honom, och vi var alltid redo att svara vilka frågor han än hade längs vägen.

En dag, efter ett långt samtal om tron, såg Ahmed på mig och frågade: “Om jag vill be till Gud — er Gud, inte islams gud — vad ska jag säga till Honom?” Jag blev väldigt överraskad av att höra detta! Ahmed hade insett att kristendomens Gud inte är samma som islams gud, utan att jag hade sagt ett enda ord!

Då förklarade jag Evangeliet, att alla människor är syndare av naturen. Jag förklarade varför det var nödvändigt med korset och att Jesus blev korsfäst, och att utan korset och Kristi död är vi kvar i våra synder och kan inte bestå inför en helig Gud. Jag visade honom hur Jesus är den Ende som kan möta Guds rättvisa krav.

Vi fortsatte träffa Ahmed i flera månader, och vi såg honom slitas mellan sin nya upptäckt av Kristi kors och den islamska tron som han alltid hade haft kunskap om. Mitt i denna dragkamp gav jag Ahmed en bibel och en kommentar så att han skulle kunna läsa och fördjupa sig mer i den kristna tron.

En dag var Ahmed tvungen att åka hem och bo hos sin familj i två månader och lämna staden han arbetat i. (Många arabiska män lämnar sina familjer för att arbeta i ett annat land och försörja familjen, för att bara åka hem och besöka dem under kortare perioder). Han var orolig över att hans familj skulle upptäcka att han läste Bibeln, och detta skulle garanterat orsaka stora problem för honom. Han tog sin bibel och gömde den i en byrålåda som han visste att hans fru sällan öppnade. Efter att de två månaderna hade gått började han packa resväskan för att åka tillbaka och arbeta. Plötsligt började hans fru frenetiskt leta igenom hans väska tills hon fann bibeln och tog den ifrån honom.

Ahmed såg på henne med uppspärrade ögon. Han var chockerad och undrade hur hon visste att det låg en bibel i resväskan. Ahmeds fru sa till honom: “Du tar inte med dig den här boken ‘Bibeln’. Jag har läst den under de senaste två månaderna och kan inte sluta läsa.” Ahmeds oro över att hans familj skulle hitta bibeln visade sig bli dörren för frälsning för hela hans familj att lära känna Kristus!

I december 2012, ringde Ahmed och bad om att få träffa mig klockan elva på kvällen. Han berättade om hur svårt det var att bli en Jesu efterföljare och all den förföljelse han skulle få möta från regeringen när de väl får veta att han blivit kristen. Han förstod det som att han måste gå till det statliga verket och be om att ändra sin religiösa status, om hans omvändelse skulle bli officiell, vilket är vad som krävs i islam. Jag förklarade att Gud inte kräver tillstånd från regeringen för att bli Hans barn, bara att man känner sin synd och tror på Hans Son som Frälsare från synderna. Efter detta gör Gud alla ändringar på insidan av en, inuti hjärtat, genom tron på Kristus. Ahmed var förbluffad och chockerad över detta svar!

En vecka senare, klockan halv ett på natten frågade Ahmed mig hur man ska be för att bli frälst genom Jesu blod. Ahmed bad exakt såhär:

“Gud, tack för Din kärlek till mig…. (två minuters tystnad)
Ahshado an la elah ella Allah and ashhado anna Yasou’ ebn Allah.”

Översatt betyder bönen: “Jag vittnar att det inte finns någon gud förutom Gud och att Jesus är Guds Son.” Vanligtvis säger muslimer detta för att vittna om sin tro på islam, men de säger “Muhammed är Guds profet” istället för “Jesus är Guds Son”. Ahmed kände till denna mening och hade citerat den i åratal när han var muslim, så han modifierade den till att erkänna Jesus som Guds Son och förneka att Muhammed är Guds profet.

Ahmed ser nu sig själv som en Jesu efterföljare och har bestämt sig för att leva sitt liv för Honom trots att det är sannolikt att han kommer att bli förföljd. Ahmed genomgår lärjungaträning och kommer snart bli döpt när vi är säkra på att han fullt förstår vad dopet innebär och vad det innebär att vara en Jesu efterföljare.

Hemligt land – evangelist/församlingsplanterare

Dr. Andrew är en begåvad apologet med inriktning på muslimer. Han påbörjade sitt evangelisationsarbete bland arabiska nomader för flera år sedan i Mellanöstern. Efter att ha avslutat sina universitetsstudier öppnade Dr. Andrew en veterinärklinik i en liten by för att behandla får och kameler. Dr. Andrew leder nu ett evangelistteam som arbetar bland svårnådda muslimer.