40 citat från R. C. Sproul (1939–2017)

40 citat från R. C. Sproul (1939–2017)

Foto från Ligonier Ministries’ hemsida

R. C. Sproul (1939–2017) flyttade hem till sin Frälsare den 14 december 2017. Han blev 78 år. (Läs Justin Taylors dödsruna. Den f. d. pastorn i St. Andrews Chapel och grundaren till Ligonier Ministries var också en produktiv författaresom behärskade ordet.

Här kommer 40 av mina favoritcitat från R. C. Sproul. Tack, Gud, för hans liv och arv.

”Det finns bara två sätt att dö: att dö i tro eller att dö i våra synder.”

”Vi är i säkerhet, inte för att vi håller oss nära Jesus, utan för att han håller oss nära till sig.”

”Att veta att Gud vet allt om mig och ändå älskar mig, ja, det är min yttersta tröst.”

”Det finns inget bättre än att stiga upp från sina knän och veta att Gud har förlåtit varenda synd som man någonsin har begått.”

”Om Gud inte är suverän, då är Gud inte Gud.”

”När Gud säger någonting, är det slutdiskuterat.”

”En Gud som bara är full av kärlek, full av nåd, full av barmhärtighet, men saknar suveränitet, saknar rättvisa, saknar helighet, saknar vrede, är en avgud.”

”Så fort vi tror att Gud är skyldig att vara barmhärtig mot oss, är det inte längre barmhärtighet vi tänker på.”

”När det är något i Guds Ord som jag inte gillar, är det inte Guds Ord det är fel på. Det är fel på mig.”

1024px-R._C._Sproul-1-768x878[1]

Av James Thompson from Louisville, KY, USA (R.C. Sproul) CC BY 2.0

”Det som krävs av dig är att du tror, förkunnar och undervisar vad Bibeln säger är sant, inte vad du själv vill att Bibeln ska säga är sant.”

”Gud handlar inte alltid med rättvisa. Ibland handlar han med barmhärtighet. Barmhärtighet är inte rättvisa, men det är inte heller en orättvisa. Orättvisan bryter mot rättfärdigheten. Barmhärtigheten visar godhet och nåd, och begår inget brott mot rättfärdigheten. Vi kan se icke-rättvisa hos Gud, som är barmhärtighet, men vi ser aldrig orättvisa hos Gud.”

”Människor som är fyllda av vördnad klagar aldrig på att det är tråkigt i kyrkan.”

”Jag går i pension först när de bänder loss mina kalla, döda fingrar från min bibel.”

”Om någon någonsin hade kunnat klaga på orättvisor, skulle det vara Jesus. Han var den enda oskyldiga människan som någonsin blivit bestraffad av Gud. Om vi blir chockerade över Guds vrede, ska vi bli chockerade över korset. Det är detta vi bör bli förbluffade av. Om vi ska drabbas av moralpanik, låt det vara över Golgata.”

”Oavsett hur många orättvisor jag drabbats av från andra människor, har jag aldrig drabbats av minsta orättvisa från Guds hand.”

”Gud svarade Jobs frågor, inte med ord, utan med sig själv.”

”Det kristna livet är ett liv av nonkonformism.”

”Kristus inte bara tar våra synder, skulder och oförtjänster, utan ger oss även sin lydnad, sina tillgångar och sina förtjänster.”

”Om det inte sker någon helgelse, betyder det även att det aldrig skett någon rättfärdiggörelse.”

”Om vi föraktar Guds rättvisa är vi inte kristna.”

”Den enda sortens Gud vi kan älska med vår syndiga natur är en ohelig gud, en avgud formad av våra egna händer.”

”Vi förvånas egentligen inte över att Gud har friköpt oss. Innerst inne, i vårt hjärtas hemliga vrår, hyser vi uppfattningen om att Gud är skyldig oss barmhärtighet. Himlen skulle inte vara riktigt densamma om vi hade stängts ute från den. Vi vet att vi är syndare, men vi är ju inte så dåliga som vi kan bli. Det finns tillräckligt med goda egenskaper hos oss som gör att Gud måste inkludera oss i frälsningen om han verkligen är rättfärdig. Det som förvånar oss är rättvisan, inte nåden.”

”Det blir aldrig oavgjort med Gud. När vi brottas med den Allsmäktige, förlorar vi. Han är universums obesegrade mästare.”

rc_sproul-300x227[1]

Foto från My Morning Meditations

”Guds rättvisa är alltid och evigt ett uttryck av hans heliga karaktär. … Vad Gud gör stämmer alltid överens med vem Gud är.”

”När vi syndar begår vi inte bara högförräderi mot Gud – vi gör också ont mot varandra. Synden gör ont mot människor. Det finns ingenting abstrakt med det. Med min synd sårar jag människor. Jag skadar deras person; jag berövar dem deras ägodelar; jag försvagar deras rykte; jag stjäl dyrbar livskvalitet från dem; jag krossar deras drömmar och strävan efter lycka. När jag vanärar Gud, vanärar jag alla människor som bär hans bild. Inte undra på att Gud då tar synden på så stort allvar!”

”Problemet vi står inför är att ordet helig är främmande för alla språk. Ingen ordbok kan ge en tillräcklig definition.”

”Döden påminner oss om att vi är skapade. Hur skrämmande döden än är, är den ingenting emot vad det är att möta en helig Gud. När vi möter honom brakar hela det faktum att vi är skapade loss över oss och krossar myten vi trott på om oss själva: myten om att vi är halvgudar, juniorgudomligheter som vill försöka leva för evigt.”

”En enda gång i den heliga Skrift upphöjs en av Guds egenskaper till tredje graden. Endast en gång nämns ett av Guds karaktärsdrag tre gånger i följd. Bibeln säger att Gud är helig, helig, helig.”

”Gud har anförtrott oss med Ordets tjänst, inte dess resultat.”

”Korset var Guds nåd, i dess ärorika förverkligande, varigenom Fadern gav Sonen i uppdrag att göra full gottgörelse så att syndare kan bli frälsta utan att uppoffra Guds rättvisa.”

”En Ställföreträdare har uppstått i rummet och tiden, utsedd av Gud själv, till att bära våra överträdelsers tyngd och börda, göra soning för vår skuld och blidka Guds vrede å våra vägnar. Detta är evangeliet.”

”Om jag vill ha det eviga livets ord, kan jag bara få dem från ett ställe – hos Honom som gav sitt liv för att vi skulle få leva.”

”Ingen har någonsin blivit frälst genom att bekänna tron. Man måste äga tron.”

Sproul01[1]

Foto från Reformation Theology

”Gud vill inte att jag ska leka religion. Han vill inte att jag ska pyssla runt lite i kyrkan. Han vill ha mig – min kropp och själ.”

”Vi är inte syndare för att vi syndar. Vi syndar för att vi är syndare.”

”Grunden för vår rättfärdiggörelse är Jesu Kristi fullkomliga gärningar. Vi blir frälsta genom gärningar, men inte våra egna.”

”Utan läran om rättfärdiggörelse genom tron allena blir inte bara evangeliet satt på spel; det förloras helt och hållet.”

”Vi sviker i vår plikt att studera Guds Ord – inte för att det är särskilt svårt att förstå eller för att det är trist och tråkigt, utan för att det är ett visst arbete. Vårt problem är inte att vi saknar intelligens eller passion. Vårt problem är att vi är lata.”

”Du kan inte öppna dina ögon i detta universum utan att se en teater av gudomlig uppenbarelse.”

”Du kan inte älska Jesus och samtidigt inte älska hans Ord.”

 

mattMatt Smethurst tjänar som biträdande redaktör för The Gospel Coalition. Han och hans fru Maghan har två barn och bor i Louisville, Kentucky, där de tillhör Third Avenue Baptist Church. Du kan följa honom på Twitter.